Ziua “Z” (6 iunie 1944)

Ziua “Z” (6 iunie 1944)

Cea mai cunoscută zi Z (The D-Day) este, fără nicio îndoială, cea de 6 iunie 1944, în timpul căreia s-a declanșat debarcarea in Normandia, invazia Aliatilor, destinată eliberării continentului european de sub dominația nazista în timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Numeroase alte operațiuni ofensive au avut desemnată o zi de început considerată Ziua Z, mai înainte sau dupa Operatiunea Overlord. 

Debarcarea din Franța a avut stabilita ca Ziua Z inițială data de 5 iunie 1944, amânata de generalul Dwight D. Eisenhower cu 24 de ore datorită condițiilor meteo nefavorabile. În acest fel, ziua de 6 iunie a fost denumită de atunci „Ziua Z”. În engleză se folosește termenul „D-Day”, iar în franceză aceeași zi este numită “Le Jour J”, sau, uneori, “Le Choc”.

ziua z

Una dintre cele mai mari operaţiuni amfibii efectuate vreodată în istorie nu a presupus doar confruntarea a mii de echipamente şi avioane şi a zeci de mii de soldaţi cu Zidul Atlantic, ci a dat naştere şi unei competiţii la distanţă între meteorologii celor două tabere, a relevat un studiu realizat de Meteo France cu ocazia aniversării a 70 de ani de la Ziua ZÎn această cursă vitală de informare, Aliaţii au fost cu un pas înainte, spune Franck Baraer, climatologul care a coordonat cercetarea. 

ziua z

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *