Si Google zice: La multi ani, Romania!

Si Google zice: La multi ani, Romania!

Google a afisat astazi un doodle cu tricolorul romanesc prin care sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei.

Filmul de 2,22 de minute, postat de Google, incepe cu un mesaj dedicat acestei zile: “Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric in urma caruia toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit în anul 1918 in cuprinsul aceluiasi stat naţional, Romania” si continua cu o imagine cu harta tarii “imbracata” in drapelul naţional, cu mesajul “1 Decembrie. Iubeşte Romania! Arboreaza drapelul naţional!”, iar in fundal se vede steagul Romaniei, alaturi de cel al Uniunii Europene.

Ziua Nationala a Romaniei. Si Google zice: La multi ani, Romania! 

Textele urmatoare cuprinse in doodle special dedicat Zilei Nationale a Romaniei spun pe scurt istoria recenta a tarii. Primul mesaj se refera la Mica Unire: “Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Tarii Moldovei cu Ţara Romaneasca şi dobandirea independentei in urma razboiului din 1877-1878, pe fondul renasterii nationale a romanilor, in parcursul secolului al XIX-lea”, iar cel de-al doilea la momentul constituirii Romaniei Mari: “Unirea Basarabiei, a Bucovinei si, in cele din urma, a Transilvaniei cu Regatul Romaniei (asa zisul Vechi Regat) a dus la constituirea Romaniei Mari”.

Filmul mai prezinta imagini de la 1 decembrie 1918, dar si de la paradele militare organizate in prezent si se incheie cu mesajul “La Mulţi Ani, ROMANIA!” scris pe culorile drapelul naţional.

Google isi modifica logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

In ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţionala a Romaniei prin logo-uri speciale, dar şi anumiti romani celebri sau traditii precum Constantin Brancusi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din lume) sau Martisorul.

Dar ce sarbatorim astazi?

La 31 iulie 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptata ca Ziua Nationala a Romaniei. S-a intamplat imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, intr-un context politic agitat si a fost o alegere de compromis, dupa ce partidul aflat atunci la putere, FSN, a refuzat aceasta onoare zilei de 22 Decembrie (zi care marca inceputul Revolutiei si schimbarii regimului politic).

Ce s-a intamplat pe 1 Decembrie?

In anul 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, formata din 1.228 de delegati si sustinuta de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile tarii, a proclamat Unirea Ardealului cu Regatul Romaniei.
Vasile Goldis este cel care a citit rezolutia Unirii: “Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania”.
Visul de secole al romanilor, de a trai impreuna intre granitele aceleasi tari, vorbind aceeasi limba, se implinea… A fost un moment de mare insemnatate pentru istoria poporului nostru si merita sa fie sarbatorit cum se cuvine.

Haideti sa lasam la o parte indiferenta si apatia si sa ne bucuram de sarbatoarea noastra nationala! Si daca nu arboram tricolorul la ferestre, macar sa il purtam in suflet!

La multi ani, Romania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *