Haideti sa sarbatorim Ziua Mondiala a rasului!

Haideti sa sarbatorim Ziua Mondiala a rasului!

Scoateti de la naftalina rezerva de bancuri, inconjurati-va de prieteni dragi si haideti sa sarbatorim Ziua Mondiala a rasului!

Ce avem de pierdut? Doar putin din seriozitatea obligatorie de fiecare zi… Nu e grav!

Ce avem de castigat? O zi in care ne sufletul si mintea se relaxeaza si isi reincarca bateriile!

Asadar, in fiecare an, in prima duminica a lunii mai se celebreaza in mod oficial Ziua Mondiala a rasului. Putem fi carcotasi si putem sa incepem sa comentam ca “e o sarbatoare din import”, ca “ar trebui sa facem asta in fiecarezi”, dar…eu as zice sa lasam toate astea la o parte si sa profitam!

A-propos: “A te tavali pe jos de ras” este o expresie foarte adevarata. Cine rade din toata inima, aceluia-i vine gustul sa se tavaleasca pe jos”, spunea Mihai Eminescu si, probabil, cand zicea asta, il avea in fata ochilor pe bunul sau prieten Ion Creanga.

Povestea “Ziua Mondiala a rasului”:

Ziua Mondiala a rasului a fost initiativa lui Madan Kataria, un indian care a fondat miscarea ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adica terapia prin ras, el fiind si autorul cartii ”Laugh For No Reason” (2002) – “Razi fara motiv”. Efectele acestei terapii sunt cat se poate de serioase si importante: eliberarea endorfinelor prin ras poate schimba in bine starea de spirit dupa doar cateva minute. Endorfinele, numite uneori si ”molecule ale fericirii”, sunt substante chimice produse de creier ca raspuns la o varietate de stimului. Acestea pot reduce stresul, proprietatile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor in organism poate duce la imbunatatirea sistemului circulator si intarirea celui imunitar.

Un studiu complex a fost publicat in 1995, atunci cand savantul a scris un artico lintitulat “Rasul, cel mai bun medicament”. Rasul, ca act fiziologic, este reactia normala a unui om in fata unei situatii comice, dar nu numai. Acesta se poate manifesta, uneori, si ca o reactie de autoaparare in prezenta fricii. Studiul rasului (nu radeti, exista asa ceva!) se numeste Gelotologie si isi are radacinile etimologice legate de cuvantul grecesc „gelos” = ras.

Apoi, terapia prin ras “transforma” buna-dispozitie in adevarate exercitii de respiratie si de tip cardio, ceeace, pe termen lung, ajuta la oxigenarea mai buna a sangelui si la menţinerea unui tonus de invidiat.

Primul club de terapie prin ras a fost infiintat de Madan Katariain anul 1995, intr-un parc din Mumbai, cand au participat sase persoane.

Kataria a organizat pentru prima data Ziua Mondiala a rasului in 1998, tot la Mumbai. Atunci au participat peste 12.000 de oameni. Evenimentul a deposit curand granitele Indiei, iar in anul 2000 peste 10.000 de danezi au marcat aceasta zi in central capital iCopenhaga.

In prezent, exista peste 10.000 de Cluburi de Ras in peste 70 de tari, inclusiv in Romania.

Rasul poate deveni foarte usor o „arma” atunci cand nimic altceva nu mai functioneaza. Satira, comedia si ironizarea moravurilor au fost dintotdeauna metode de transmitere a unor mesaje cu puternic impact social.

O „ruda” mai indepartata a rasului este si ranjetul – acel ras dispretuitor, rautacios, care ataca si jigneste. Nu il vrem astazi in preajma noastra!

Urmand sfatul celebrului comedian Charlie Chaplin: „O zi in care nu ai ras este o zi pierduta!”, PUSHtimea va ureaza sa aveti parte de portii zilnice, sanatoase de ras!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *