Facebook, Google si Apple au probleme

Facebook, Google si Apple au probleme

Facebook, Google si Apple. au probleme. Mai exact, li s-a oprit accesul la datele despre consumatorii din Europa. Pana acum aceste retele, practic “cei trei mari” ai net-ului, puteau beneficia foarte usor de acest tip de transfer datorita unei Decizii (2000/520/CE) a Parlamentului European. Accesul la datele personale ale consumatorilor din Europa se facea doar printr-o simpla adeziune la principiile “sferei de siguranta”, principii ce apartineau Departamentului Comertului
din Statele Unite ale Americii.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat insa, acum cateva zile, aceasta Decizie. Avocatul roman Iulian Popescu, de la “Musat & Asociatii” a declarat pentru Ziarul Financiar ca impactul acestei hotarari a Curtii de Justitie a UE asupra transferului de date cu caracter personal al operatorilor de pe teritoriul Romaniei este, in acest moment, greu de evaluat, mai ales in ceea ce priveste urmatoarele prelucrari de date. In Romania functioneaza Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal – ANSPDCP – care nu si-a exprimat inca un punct de vedere oficial. Este posibil ca autorizatiile deja emise sa fie pastrate.
Ideea este ca, in foarte scurt timp, toti operatorii de date cu caracter personal sa ofere din ce in ce mai multe garantii pentru protectia acestor date. Exista si varianta in care operatorii care functioneaza pe teritoriul Romaniei sa fie obligati sa-si modifice strategiile de lucru. Mai mult, o eventualitate ca aceasta, urmata de un val de noi cereri de autorizare, ar putea duce la blocarea sistemului, avand ca efect mari intarzieri in solutionarea cererilor.
Specialistii spun ca Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene reprezinta un moment de rascruce in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal. Mai ales in ceea ce priveste schimbul de date dintre Europa si SUA.
Nu ne ramane decat sa asteptam pozitia oficiala a autoritatilor din Romania, si sa vedem in ce masura datele noastre personale vor fi, de-acum inainte, mai protejate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *