Vrei sa studiezi in strainatate?

Vrei sa studiezi in strainatate?

Anii trec si nu iti dai seama cum, dintr-odata, esti la capatul unui drum, iar un altul se deschide in fata ta. Nici nu stii cand a trecut timpul: cateva luni, cativa anisori, gradinita, clasele I-VIII, anii de liceu … Si iata ca te afli in fata unei decizii care iti cam da batai de cap: alegerea facultatii.
Ei bine, in acest articol mi-am propus sa impartasesc tot ceea ce pot din experienta pe care am acumulat-o pana acum, lucruri pe care poate mi-as fi dorit sa le fi aflat putin mai devreme, dar care sper ca tie sa iti fie de folos in timp util.
Vrei sa faci studii in strainatate? O idee foarte buna, dar sunt mai multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre ce presupune aceasta alegere…
Finantare
Probabil acesta este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand cautam o universitate in afara. Pentru a ma face cat mai bine inteleasa, va voi da exemple concrete.
In Marea Britanie statul ofera studentilor doritori un imprumut ce acopera atat taxa de scolarizare (care este una destul de “consistenta”, intre 12.000 si 23.000 de lire pe an), cat si costurile cu manualele necesare si chiar cu uniforma. Achitarea imprumutului functioneaza foarte simplu: daca in urma absolvirii jobul tau iti asigura un salariu ce depaseste pragul de 21.000 de lire pe an, poti incepe sa returnezi statului banii imprumutati (9% din tot ceea ce depaseste pragul ajunge la stat). In cazul in care salariul tau este sub nivelul precizat sau la limita, imprumutul este sters.
Olanda ofera, de asemenea, un imprumut, care acopera, insa, doar taxa de scolarizare. E interesant de stiut si ca in Danemarca taxele de invatamant sunt egale cu zero.
Costuri suplimentare
Totul suna bine, nimic de zis, dar mai sunt si alte lucruri de luat in calcul. Transportul, cazarea si mancarea nu pot lipsi de pe lista bugetului alocat acestui proiect.
In Anglia, suma estimata pentru asigurarea unui nivel de trai decent, ca student, este de 500-600 de lire pe luna. Asta nu inseamna ca nu putem sa ne incadram intr-o suma chiar mai mica de atat daca asta e ceea ce ne dorim.
Viata de student in Olanda sau Danemarca presupune cheltuieli lunare pentru viata de zi cu zi cam de 700 de euro pe luna.
Sistemul de notare
In general, la universitatile din tarile occidentale se pune accent mai mult pe lucrul practic, proiecte, activitatea la ora, nivelul de implicare, ceea ce pentru mine reprezinta unul din motivele pentru care as alege studiile in afara.
Ce trebuie sa contina portofoliul pentru aplicare?
Cerintele difera de la universitate la universitate, de la specializare la specializare. Si totusi exista cateva lucruri standard: o scrisoare motivationala, o scrisoare de recomandare (sau doua), de obicei din partea unui cadru didactic cu care ai colaborat in anii de liceu. Alte elemente necesare comune vor fi: foaia matricola din calsele 9-11, un certificat de limba engleza care sa demonstreze ca esti capabil sa intelegi ceea ce ti se va preda in facultate si, nu in ultimul rand, diploma de bacalaureat.
Voluntariatul!
De ce consider voluntariatul un punct important? Un portofoliu care contine si cateva activitati de voluntariat va fi printre cele ce capteaza atentia, dovendind astfel ca esti o persoana implicata, activa si sociabila. Daca nu ai participat inca la o activitate de voluntariat, timpul nu este pierdut, poti oricand sa te interesezi si sa faci si acest lucru.
Sfatul meu
“Cu cat mai repede cu atat mai bine”. Te sfatuiesc sa te interesezi din timp despre conditiile aplicarii in strainate. Intr-adevar, niciodata nu e prea tarziu, dar o decizie luata cu rabdare si dupa ce vei pune toate informatiile cap la cap, va fi una mult mai potrivita decat cea luata sub presiunea timpului.
Poate sfarsitul clasei a XI-a este un moment numai bun pentru acest lucru.
De asemenea, oricat de cuprinzatoare pare a fi lumea internetului, ai fi surprins sa afli cat de multe alte informatii iti poate oferi un consilier in acest domeniu, majoritatea oferind consiliere gratuita.
Alte metode de informare? In fiecare an se organizeaza targuri educationale, in marile orase: Bucuresti, Iasi, Cluj, Galati etc. In cadrul acestor targuri, poti primi informatii de orice fel, legate de studiul in strainatate. In rest, trebuie sa te inarmezi cu multa ambitie si incredere.
Mult success ! Smile

Oana Diana Dochita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *