Dusmanii memoriei

Dusmanii memoriei

 

Memoria noastra este asemanata frecvent unei banci de date. Pentru ca traim intr-un secol computerizat, eu i-as spune „hard disk”-ul nostru, cel de zi cu zi… Il incarcam de mici cu tot felul de informatii si perceptii, cu mai mult folos in anii de scoala si mai greu la maturitate.
Neurologii definesc memoria ca fiind un model de conexiuni intre neuroni, stocat in creierul nostru. Odata cu inaintarea in varsta, memoria devine din ce in ce mai slaba – ati observat probabil ca unele persoane mai in varsta isi amintesc mai usor intamplarile petrecute cu multi ani inainte, decat pe cele din zilele anterioare.
“Tragediile si umilintele par sa fie intiparite cel mai puternic, adesea cu cea mai insuportabila exactitate, in timp ce acele amintiri de care credem noi ca avem cu adevarat nevoie – numele cunostintelor, ora unei intalniri, unde am pus cheile masinii – au obiceiul sa se evapore”, scrie Joshua Foer intr-un studiu despre memorie.
Dar care sunt dusmanii memoriei? Sunt multi, dar eu am sa opresc doar la cativa.
Stresul, cu care ne intalnim din pacate din ce in ce mai des, in viata, este unul dintre factorii care duce la slabirea memoriei. Lipsa de concentrare si pierderile de memorie se pot instala pe un fond de stres generat de activitatile noastre ocupationale. Ce e de facut? Incercati sa va pastrati calmul si sa va diversificati activitatile!
Multitudinea sarcinilor pe care la un moment dat le primim poate duce la scaderea puterii de concentrare si a capacitatilor intelectuale. Deci? Luati-le la rand, una cate una. Terminati-o si treceti la urmatoarea!
Somnul insuficient scade concentrarea, asa ca aveti grija de programul vostru de odihna si somn!
Acestea sunt doar cateva sfaturi, ce pot parea „la mintea cocosului”, dar se bazeaza la randul lor pe studii facute de specialisti. Asadar… nu uitati nimic din ceea ce ati citit aici!

Sorin Alexandru Sontea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *