Cat de mult conteaza prima impresie?

Cat de mult conteaza prima impresie?

Doar o singura data putem sa facem o “prima impresie”, nu-i asa? Si asta se intampla atunci cand facem cunostinta cu cineva, fie la scoala, fie în viaţa de zi cu zi. Iar prima impresie pe care i-o veti face cuiva conteaza foarte mult. Indiferent daca acea persoana este o persoana matura sau are o varsta apropiata de a voastra.
De ce e bine sa incerci de la inceput sa produci o impresie buna? Pentru ca, teoretic, ai doar o singura sansa. In cazul unei impresii mai puţin favorabile, greu se mai schimbă lucrurile…
Poate va intrebati: cat durează sa-ti faci o prima impresie?
Timpul in care cineva isi face o idee despre tine, la prima vedere, variaza de la secunde la minute. Manualele de psihologie spun ca cinci secunde de interactiune pot influenţa cursul relatiilor urmatoare. Alti specialisti susţin ca e nevoie de maxim patru minute. Desigur, nu luaţi aceste aprecieri ca pe niste reguli stricte… Oamenii difera intre ei, ca si perceptia fiecaruia asupra relatiilor imediate.
Exista insa un factor care intervine deseori in aprecierea unei persoane cu care vii în contact. In situatia in care veti cunoaşte pe cineva cu care doriti să aveti o relatie in viitor, veti merge mai departe dacă aspectul fizic lasa de dorit? Ce sanse ii mai acordati?
Aici, desigur, lucrurile sunt putin mai complicate. Depinde si de ceea ce iti doresti, de ceea ce cauti. Iar toate acestea intra in sfera asteptarilor. Uneori, atractia fata de cineva se poate manifesta în plan spiritual, nu doar fizic, si atunci cateva cuvinte pot decide mai mult decat criteriile estetice.
„Cine se aseamana, se aduna”, suna vorba veche romaneasca. Corect. Si acest lucru poate influenta prima impresie. In mod normal, inca de la primul contact cu o persoana puteti sti daca preocuparile si dorintele voastre coincid.
Asadar, eu as zice ca… prima impresie conteaza! Voi ce parere aveti?

Sorin Alexandru Sontea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *