World Solar Challenge, o cursa a viitorului

World Solar Challenge, o cursa a viitorului

De curand a avut loc, in Australia, o cursa a automobilelor ce folosesc ca propulsie… soarele. Si nimic altceva. Competitia s-a numit “World Solar Challenge” si s-a desfasurat pe un parcurs de 3000 de kilometri, intre orasele Darwin si Adelaide. Aceasta competitie dateaza din anul 1987 si are loc odata la doi ani.
In acest an, cursa s-a desfasurat in luna octombrie iar participarea a fost una de exceptie:  40 de echipe de tineri ingineri din 25 de tari. Desi competitia se adresa, la inceput, doar masinilor propulsate cu energie solara, organizatorii au decis sa includa in acest an si cateva automobile electrice, extrem de eficiente.

Echipa din Olanda, castigatoarea World Solar Challenge 2015

Castigatorii din acest an au fost membrii echipei olandeze Nuon Solar, proveniti de la University of Technology din Delft. Pentru echipa olandeza, este cea de-a sasea victorie incepand cu anul 2003, cand au intrat prima data in competitie.
Masina lor , Nuon8, cantareste doar 40 de kilograme, fiind mai usoara decat cea precedenta, Nuon7, iar modul ei de auto-incarcare cinetica, cu energie statica, s-a dovedit foarte eficient. Energia solara cu ajutorul careia se deplaseaza acest vehicol, cu o forma aproape cea din filmele SF, provine din panourile solare cu care este dotata. Multi au spus ca forma ei aduce cu… un cioc de rata! Insa totul a fost gandit in asa fel incat sa aiba o aerodinamica cat mai buna, frecarea cu aerul sa fie cat mai mica, iar absorbtia de energie solara sa devina cat mai eficienta.

World Solar Challenge, o cursa a viitorului

Cursa a fost foarte disputata, iar asta s-a vazut din faptul ca Nuon Solar a trecut linia de sosire cu doar 3 minute inaintea celei de-a doua clasate, Red One, o alta masina care s-a bucurat de aprecierile specialistilor si nu numai. Red One a fost construita de studentii de la University of Twente, tot din Olanda si a primit punctajul maxim la “impresia artistica”. Red One arata ca o adevarata masina de curse.

Red One

Pe locul al treilea s-a situat echipajul din Japonia, de la Universitatea Tokay, iar pe locul al patrulea echipa de la Universitatea din Michigan.

Viteza medie cu care aceste automobile ale viitorului au rulat de-a lungul distantei de 3000 de kilometri a fost de 60 de km/ora.

Cu toate aceste performante de care au dat dovada automobilele “solare”, constructia lor in varianta unei productii de serie nu va avea loc foarte curand. Dar, se spera ca intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, energia verde sa ia locul emisiilor de gaze ce polueaza intreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *