Vom zbura spre Soare!

Vom zbura spre Soare!

 

NASA va lansa, in anul 2018, Solar Probe Plus, o nava spatiala care va porni spre… Soare. Viteza ei? Revolutionara! Solar Probe Plus se va deplasa cu… 720.000 de kilometri pe ora. Ca si comparatie, distanta de la Pamant la Luna va fi strabatuta in aproximativ 30 de minute!
Suntem deja intr-un scenariu de Science Fiction? Nici vorba. Oamenii de stiinta de la NASA lucreaza deja la acest proiect, iar nava este proiectata sa ajunga la 5,9 milioane de kilometri de Soare.
Pana acum, cea mai mare viteza atinsa de o nava spatiala a fost de 160.000 de kilometri pe ora, recordul apartinand misiunii New Horizon, in drumul ei spre Pluto. Sonda Voyager 1 se deplaseaza in prezent cu 61.200 de kilometri pe ora, dar, se pare ca anul viitor, misiunea Juno, ce va trimisa spre Jupiter va atinge viteza de 252.000 de kilometri pe ora. Ne deplasam din ce in mai repede, nu-i asa?
Asadar, peste 3 ani, Solar Probe Plus va “zbura” spre Soare, cu o viteza nemaintalnita pana acum – 720.000 de kilometri pe ora!
In acest moment, sonda spatiala Voyager, pe care NASA a lansat-o in 1977, este obiectul care a ajuns cel mai departe de Soare, intrand deja in spatiul interstelar. Iar “drumul” catre Soare, se pare ca este extrem de dificil, conform observatiilor facute de specialistii din Pasadena, California, cei care studiaza ceea ce se afla dincolo de sistemul Solar.
Nava spatiala Solar Probe Plus va studia in primul rand vanturile solare si stratul de plasma din jurul Soarelui, numit corona, presupus mai fierbinte decat suprafata solara. Sonda va avea o protectie speciala, un scut de protectie construit din carbon compozit, cu o grosime de 2 metri si jumatate. Sub acest scut se vor afla instrumentele de masura si de receptare a datelor. Un proiect ambitios, pe care il asteptam cu interes.

Sorin Alexandru Sontea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *