Vom putea depasi viteza luminii?

Vom putea depasi viteza luminii?

Apasati intrerupatorul si… gata! Incaperea este inundata de lumina… Super-rapid! Dar cat de “rapida” este lumina? 

Mult timp, oamenii de stiinta nu credeau ca lumina nu se deplaseaza cu o viteza atat de mare. Ei considerau ca fenomenul este instantaneu. Pe distante scurte, era imposibil sa masori viteza luminii, astfel ca si-au dat seama ca este nevoie de distante foarte mari pentru a observa acest fenomen. În 1676, astronomul Ole Rømer a fost primul om de stiinta care a demonstrat ca lumina se ​​deplaseaza cu o viteză finită. El a făcut acest lucru studiind mișcarea aparentă a lunii Io, a lui Jupiter, care se afla la sute de milioane de kilometri de Pământ.

Dupa cateva sute de ani, James Clerk Maxwell a lansat ipoteza că lumina este o unda electromagnetica. Si alti oameni de stiinta, inclusiv Albert Einstein, au dezvoltat multe alte teorii cu privire la natura luminii si au descoperit masuratori mai precise ale vitezei sale.

Astăzi, viteza luminii în vid, cunoscuta sub simbolul matematic c, este exact 299,792,458 metri pe secundă. Este o constantă matematică exactă, deoarece metrul a fost redefinit în Sistemul Internațional de Unități (SI) în 1983 ca distanța parcursă de lumină în vid în 1 supra 299.792.458 dintr-o secunda. Dacă ai putea călători cu viteza luminii, ai putea inconjura întregul Pământ de peste sapte ori într-o secundă!

Conform teoriei relativității a lui Einstein, viteza luminii este viteza maximă la care pot calatori in universe energia, material si informatia. Ar fi insa posibil să se poata calatori mai repede decât viteza luminii, așa cum a făcut nava Enterprise din Star Trek atunci când a atins “viteza warp”? Inca nu stim, dar cu siguranta, oamenii de stiinta lucreaza la acest lucru.

Viteza luminii este o constantă importanta în studiul fizicii si a dat naștere, de asemenea, la o măsură importantă în astronomie: anul-lumina, care este definit ca distanta pe care o parcurge lumina într-un an.

Pamantul primeste de la Soare lumina in aproximativ 8 minute și 30 de secunde. Galaxiile cele mai îndepărtate sunt la miliarde de ani-lumină distanță, deci in trecut fata de timpul de pe Pamant.

 

(sursa: wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *