Vlad Tepes …

Vlad Tepes …

 

S-a nascut la Sighisoara, in preajma anului 1430. Si-a petrecut primii ani din viata in Transilvania, iar in 1436, cand tatal sau, Vlad Dracul, devine Domn al Tarii Romanesti si se stabileste la Curtea domneasca de la Targoviste, isi urmeaza tatal. În 1442, din motive politice, el și fratele său mai tânăr, Radu cel Frumos, au fost ceruți ca ostatici de către sultanul Murad al II-lea. Turcii l-au eliberat, în 1447, după moartea tatălui său – asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Țării Românești. La vârsta de 17 ani, cunoscut sub numele de Vlad Draculea (Vlad “fiul lui Dracul”) si susținut de trupe împrumutate lui de pasa Mustafa Hassan, a luat pentru prima dată domnia Valahiei. Dar, două luni mai târziu, a fost înfrânt de Vladislav al II-lea, care și-a recăpătat tronul. Pentru a-și asigura a doua și cea mai lungă domnie, Vlad a trebuit să aștepte până în 20 august 1456, când a reușit să-și ucidă dușmanul de moarte.

In anul 1457, l-a ajutat pe Stefan cel Mare sa urce pe tronul Moldovei. Cei doi au colaborat la inceput, dar apoi relatiile au capatat un caracter conflictual datorita viziunilor politico-stategice diferite.

Momentul culminant si probabil cel mai dramatic al conflictului moldo-muntean l-a constituit însă asediul Chiliei de către Stefan cel Mare din iunie 1462, punct strategic de o importantă deosebită. Se spune ca domnitorul moldovean s-a ales in timpul luptei cu o rana la glezna care nu s-a vindecat niciodata.

Porecla de Tepes a primit-o datorita obiceiului de a pedepsi aproape orice infracțiune, de la minciună și furt până la omor, cu trasul in teapa al vinovatului.

Există multe legende despre Vlad Țepeș. Era recunoscut pentru ambiția de a impune cinstea și ordinea. Fiind sigur de eficacitatea legilor sale, Vlad Țepeș a lăsat, se spune, o cupa de aur la vedere, în piața centrală din Târgoviște. Cupa putea fi folosită de călătorii însetați, însă trebuia să rămână la locul ei. Se pare ca, în timpul domniei sale, cupa nu ar fi fost niciodată furată și ar fi rămas aproape nefolosită.

După altă legendă, domnitorul ar fi înscenat un furt (o pungă cu 50 de galbeni) unui boier din Sfatul Țării, după care acesta, în fața domnitorului, a pretins că i se furaseră 100 de galbeni. Pentru minciuna sa, ar fi fost tras în țeapă.

Domnia lui s-a incheiat 1462, cand a fost arestat de Matei Corvin. In anul 1475 va fi eliberat la cererea lui Stefan cel Mare si recunoscut ca prinț al Valahiei pentru a treia oară, însă s-a bucurat de o perioadă foarte scurtă de domnie. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476. 

Cartea lui Bram Stoker, Draculanu se bazează în mod direct pe domnia lui Vlad Drăculea, ci este o ficțiune ce se petrece în Transilvania și Anglia secolului XIX. De pe urma succesului romanului, Transilvania este asociată personajului fictiv Dracula.

Vlad George Boanca, 14 ani, Bucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *