Vive la France!

Vive la France!

Astazi Franta isi sarbatoreste Ziua Nationala. In fiecare an se comemoreaza ziua de 14 iulie 1789, cand a avut loc Căderea Bastiliei si începutul Revoluţiei franceze, care a condus la instaurarea primei Republici Franceze.

Anul acesta insa, celebrările legate de aceasta ocazie comemoreaza si trecerea a o sută de ani de la izbucnirea primului Război Mondial. Preşedintele François Hollande a invitat, într-un spirit de reconciliere, 80 de reprezentaţi ai naţiunilor implicate cu un secol în urmă într-un război care a modificat profund frontierele şi destinul Europei. Iniţiativa preşedintelui francez a suscitat însă şi unele polemici.

După cum arată un istoric francez, anul acesta ziua de 14 iulie a fost concepută ca o “sinteză comemorativă”. Şeful statului francez a dat el însuşi precizări în acest sens: “14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei. Dar 14 iulie este şi sărbătoara tuturor ţărilor care aspiră la libertate. Este sărbătoarea drepturilor omului, este sărbătoarea emancipării, este sărbătoarea demnităţii umane.”

In programul festivităţilor de la Paris figurează, ca de obicei, tradiţionala paradă de pe bulevardul Champs-Elysées, deschisă de preşedintele François Hollande alături de guvernatorul militar al Parisului. In mod excepţional, însă, anul acesta, a fost imaginată o paradă a drapelelor, simbol al armoniei dintre naţiuni. După drapelul francez şi cel european difilează, în ordine alfabetică, drapelurile naţiunilor implicate în primul război mondial.

(sursa: RFI Romania)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *