Vine, vine Mos Nicolae!

Vine, vine Mos Nicolae!

 

Dar… de unde vine mosul asta? Se spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut in Asia, intr-o cetate numita Patara, din Lichia (o provincie din Turcia de astazi). Numele lui inseamna, in limba greaca, “biruitor de popor”. Se mai spune ca, inca de mic copil, putea face minuni, fiind unul dintre alesii Domnului.
Il sarbatorim in fiecare an pe 6 decembrie, cand se spune ca Sfantul Nicolae i-a aparut in vis Sfantului Imparat Constantin cel Mare si i-a cerut sa ierte trei tineri ce fusesera acuzati, pe nedrept, de un complot impotriva imparatului. Constantin cel Mare i-a iertat, salvandu-i astfel de pedeapsa cu moartea.
Fiind un om inteligent, bland, un adevarat crestin, Sfantul Nicolae a primit de la Dumnezeu puterea de a face minuni. Astfel, a salvat cetatea Mira de la foamete, a salvat cativa marinari de la naufragiu si a ajutat trei fete sarace, inzestrandu-le.
Dar Sfantul Nicolae este cunoscut in mod special ca find un ocrotitor al copiilor. Astfel ca el este este cel care, an de an, ajunge pe la casele noastre in noaptea de 5 spre 6 decembrie si pune cate ceva in ghetutele copiilor sau… nuieluse, daca n-au fost ascultatori.

La noi, credinta populara spune ca iarna incepe de Mos Nicolae, iar imaginea lui este aceea a unui batran cu o barba alba pe care si-o scutura a ninsoare. Colindele romanesti povestesc deseori despre “florile dalbe”, “flori de mar”, pentru ca traditia spune ca nuielusa Sfantului Nicolae trebuie sa fie de mar si, daca va fi pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului. De aceea, de Sfantul Nicolae, romanii pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru ca, inflorind, acesta este un semn de iertare a greselilor.

Mosu’ de prin ale colturi ale lumii

In Franta el vine impreuna cu Pere Fouettard (Mos Nuielusa) iar copiii lasa in ajunul venirii lui un pahar de vin pentru el si morcovi pentru magarusul lui.
In Olanda, mosul vine de pe mare, din Spania si este si el insotit de Zwarte Piet (Petru cel Negru).
In Germania, Mos Nicolae poarta cu el un sac, are in mana o nuielusa dar are si o carte in care sunt trecute faptele bune ale copiilor.
In Belgia si Luxemburg, ghetutele se lasa in afara usii, alaturi de morcovi pentru calul Mosului. Si aici, mosul vine impreuna cu un insotitor, Hoseker.
In Austria, Mos Nicolae are imaginea unui batran in straiele unui episcop, cu o carte mare in mana. Pe insotitorul lui il cheama Krampus si tine in mana o nuielusa, pentru copiii neascultatori.
In Italia, la copii vine La Befana, un personaj care se spune ca isi petrecea timpul mergand din casa in casa cautandu-l pe pruncul Iisus.
In Cehia, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca in curand se va naste Iisus.
In Croatia, pe Mos il cheama Sveti Nikola, iar in Polonia Mos Nicolae poarta haine de episcop, baston Episcopal si coboara din cer cu ajutorul unui inger.
Pe Mosul slovac il cheama Svaty Mikula si soseste pe la copii intr-o trasura trasa de un cal.
In Slovenia, Mos Nicolae are un insotitor, Parkel, care pune cenusa in ghetutele copiilor neascultatori.

Dragii nostri pushti si pushtoaice, sperand ca ati fost cuminti de-a lungul anului, aveti grija ca, in seara de 5 decembrie, ghetutele voastre sa fie curate si asezate frumos la usa. De restul se ocupa – cine altul? – Mos Nicolae!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *