Vikingii

Vikingii

De cele mai multe ori, brutalitatea vikingilor a pus in umbra celelalte aspecte, pozitive, ale culturii acestora. Erau iscusiti in artele decorative, poezia lor imbratisa idealuri precum libertatea si onoarea. Si pe langa incursiunile de jaf, faceau si comert cu bunuri precum blanurile sau fildesul. Sa aflam cate ceva despre ei.

brosa vikinga

Brosa in forma de corabie, realizata de vikingi si aflata la British Musem

Succesul economic al sistemului feudal timpuriu a facut ca bogatii considerabile sa se acumuleze in Europa, Anglia si Irlanda. La sfarsitul secolului al IX-lea, aceste bogatii au devenit vulnerabile in fata expeditiilor de jaf ale razboinicilor din teritoriile unde astazi se afla Norvegia, Suedia si Danemarca. Nascuti intr-o lume a apelor, plina de lacuri, erau excelenti navigatori si constructori de corabii.

corabie vikinga

Corabie traditionala vikinga, reala, expusa in Norvegia la Muzeul Vikingilor

Se aventurau fara teama in larg cu vasele lor gratioase si zvelte, care tineau piept furtunilor puternice. Navalitorii vikingi se aventurau pana departe, pradand orase din Rusia, Germania, Anglia, Scotia, Irlanda, Franta, Spania s.a. 

Vikingii se bizuiau pe elementul-surpriza, fiindca rareori atacau in numar mare. Navele lor cu pescaj redus, echipate cu vasle, dar si panze, puteau foarte usor sa se strecoare pe langa tarm sau sa urce pe vreun rau, catre asezarile din interior. Luptau fara teama, convinsi ca, daca sunt ucisi, vor fi purtati de Valkirii, razboinicele-fecioare, pana in Walhalla, paradisul vikingilor.

(sursa: National Geografic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *