Vidrele de mare… salvatorii ecosistemelor

Vidrele de mare… salvatorii ecosistemelor

Vidrele de mare nu sunt doar niste animale dragute… Aceste mamifere marine, faimoase si pentru blana lor, joaca un rol major in protejarea padurilor de alge, foarte importante in mentinerea ecosistemelor si in prevenirea pagubelor produse de furtuni.

Padurile de alge din Pacificul de Nord reprezinta unul dintre cele mai bogate ecosisteme marine din lume si totodata baza unei uriase industrii a pescuitului. Straturile de alge din zona formeaza o stavila in calea furtunilor de coasta si aduna emanatiile de bioxid de carbon asemenea unor adevarate paduri tropicale, iar vidrele sunt cele care ajuta ca acest ecosistem sa supravietuiasca. In anumite locuri, algele – aceste valoroase “magazii” de dioxid de carbon – tind sa dispara datorita armatelor de arici de mare infometati.

Vidrele se hranesc cu arici de mare, pastrand astfel lantul natural al ecosistemului. Am fost intotdeauna tentati sa credem ca bioxidul de carbon din atmosfera poate fi combatut doar prin plantarea unei vegetatii cat mai bogate, dar iata cum anumite animale, cum sunt si vidrele de mare, gasesc alte solutii pentru ca padurile sa continue sa creasca. 

(sursa: BBC Future)

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *