Viata de adolescent

Viata de adolescent

Ce este un adolescent? Un adolescent este un om, mai intai de toate…

Stim ca, din exterior, este vazut cel mai adesea ca fiind fara nicio grija. Ca un copil, uneori, pentru ca se intampla sa-si insuseasca acest termen de “adolescent” de la o varsta destul de frageda. Si se aude des: “Tot ceea ce faceti este sa pierdeti vremea!” 

Dar nu e asa!!! Sa fii adolescent nu inseamna ca (doar pentru ca nu ai 20-30-40 de ani) nu ai obiective pe care vrei sa le atingi. Sa fii adolescent nu inseamna ca nu faci nimic toata ziua si, pentru ca nu ai o slujba, nu ai niciun rol. Nu insemna ca daca nu ai copii si facturi de platit, gata, esti lipsit de responsabilitati. Da, noi nu muncim pentru bani si nici nu suntem restrictionati de un program de birou, dar…  avem si noi problemele noastre.

Cum decurge viata unui adolescent? Destul de complicat. Ai zice ca nu e greu sa te trezesti dimineata, dupa care sa iti petreci sase ore la scoala. Si in aceste sase ore sa mai dai si de anumiti profesori care nu stiu decat sa faca diferente si sa preferentieze anumiti elevi. Si asta incepe sa te macine si sa te enerveze atat de tare incat devii rosu la fata si din cauza nervilor incepi sa strangi pixul in mana pana devine un simplu gunoi. Si te enervezi atat de tare, incat incepi sa nu mai fii atent si incepi sa vorbesti cu colegul de banca despre orice, mai putin despre scoala. Si apoi profesorul devine si el nervos si te ridica in picioare si tu devii recalcitrant si incepi sa spui ce nemultumire ai dupa care esti scos afara de la ora. Apoi, ca sa fie pachetul complet, te mai si contrazici cu el. Si ora urmatoare, si in toate celelalte, te trateaza ca pe un prost.
Apoi urmeaza pauzele, in care exista marea “sansa” ca sa te certi cu vreun coleg sau cu un alt elev de la alta clasa si te enervezi iar, ajungand sa ai dispute zilnice si cu el. Si vine langa tine si prietenii tai, nu il saluta nimeni, nu il place nimeni, dar el incepe sa vorbeasca si tu il insulti discret spunandu-i: “In momentul asta pleci!”.
Ca adolescenti, trecem prin perioade destul de dificile ca si comportament. Suntem organizati in mici bisericute (grupuri de prieteni) si nu prea mai avem grija sa includem in conversatii si ceilalti colegi deoarece stim sigur ca ar duce vorba la urechea unui profesor. Si, de obicei, subiectele principale sunt legate de intamplarile de fiecare zi sau de “esecul” unuia dintre colegi. Chiar daca ne dam seama ca nu e bine sa discutam despre asta, noi tot o facem si…  nu mai iese nimic bine. Dandu-ma exemplu pe mine, spun: toti “barfim” si tuturor ne place un subiect mai picant pe care sa il ducem mai departe.
In afara acestor probleme, ca adolescent trebuie sa ai in vedere destul de multe, esti nevoit sa detii destul de multe informatii. Esti supus unor transformari emotionale destul de puternice pe care doar alt adolescent sau doar un tanar adult, care nu a trecut de multa vreme de aceasta etapa a vietii, le poate intelege. Este destul de greu sa fii adolescent, chiar daca este cea mai frumoasa etapa a vietii, asa cum se spune. Inca nu am ajuns si la celelalte, dar pana acum m-am convins ca este foarte placuta.

In orice caz, eu cred ca TREBUIE SA NE EXPRIMAM IN FELUL NOSTRU SI TREBUIE SA NE FACEM AUZITI. NOI SUNTEM VIITORUL!!!!

George Buraga

One comment on “Viata de adolescent

  1. alextina says:

    Cat de adevarat! Si se intampla si la 11 ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *