Un loc pe care trebuie sa-l vedeti: Pestera Muierilor

Un loc pe care trebuie sa-l vedeti: Pestera Muierilor

Interesant nume pentru o pestera, nu? Pestera Muierilor, una dintre cele mai vizitate pesteri din Romania, se afla in nordul Olteniei, in comuna Baia de Fier. Luati ca punct de reper localitatea Poienari, aflata pe soseaua ce leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu. De unde ii vine numele? Probabil ca din vechime, din timpurile in care populatia romana era silita sa se apere de desele navaliri ale diverselor alte neamuri. Pe atunci, barbatii plecau la lupta si lasau femeile, copiii si batranii la adapost, in aceasta pestera. Pestera are mai multe intrari, ceea ce reprezenta un avantaj in folosirea ei pe post de adapost temporar. 

Pestera Muierilor are cam 3500 de metri si reprezinta inca, pe langa un obiectiv turistic demn de vizitat si un loc de studiu pentru speologi. A fost electrificata in 1963 si apoi amenajata in 1978. Pestera s-a format cu ajutorul raului Galbenul ce a strapuns roca puternic calcaroasa a masivului Parang si a format galerii de o rara frumusete. Stalactitele si stalagmitele pe care le veti vedea in pestera, uneori doar la cativa centimetri – atunci cand veti traversa micile treceri dintre salile mari – o sa va puna, cu siguranta, imaginatia la incercare. Altii le-au si denumit deja: Turcul, Sotia Turcului, Mos Craciun.

Exista in Pestera Muierilor si un mineral mai special. Un fosfo-carbonat de calciu, pe care-l veti putea admira intr-una dintre salile mari ale pesterii – Sala Rosie a Luminii. Exista si o Galerie a Ursilor, in care se pastreaza inca schelete si fosile de animale din perioada Cuaternarului, cele mai multe apartinand ursilor ce populau pe atunci pestera. Una dintre cele mai frumoase forme luate de formatiunile calcaroase din Pestera este numite Valul Miresei si pe care o gasiti in Sala Perlelor

Pestera este inclusa in patrimoniul turistic ca Rezervatie Speologica si ca Rezervatie Naturala in acelasi timp. Ocrotiti-o, atunci cand o veti vizita! 

Cred ca v-am facut curiosi si v-am deschis pofta unei expeditii, daca nu acum poate la primavara, pe meleagurile gorjene. Drum bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *