Trovantii… pietrele care cresc!

Trovantii… pietrele care cresc!

Singurul loc de pe Pamant unde pietrele cresc este localitatea Costesti din judetul Valcea! Da, acest fenomen natural unic se petrece doar in Romania! Iar “pietrele care cresc” se numesc trovanti sau “pietre vii”.

Trovantii sunt, din punct de vedere stiintific, formatiuni geologice create in straturile de nisip si legate intre ele printr-un ciment carbonatic, datorita apelor calcaroase. Se pare ca au aparut acum 6 milioane de ani, in urma unui cutremur foarte puternic.

Rotunde, asemanatoare unor cochilii de scoici, trovantii par la prima vedere niste pietre obisnuite. Magia incepe insa atunci cand ploua! Cand si ultima picatura de ploaie se evapora, micile formatiuni incep sa se umfle din toate partile, ca si cum s-ar trezi la viata. Si cresc destul de mari!

trovant

Ceea ce este si mai curios, atunci cand sunt sectionate, pietrele scot la iveala un fel de inele de crestere, asemanatoare cu cele ale trunchiurilor de copaci. 

trovant

Si totusi, oamenii de stiinta nu-si pot explica inca de ce cresc aceste pietre. Cea mai plauzibila teorie este prezenta unei cantitati mari de minerale in interiorul acestui “nisip cimentat”. Specialistii spun ca atunci cand trovantii se umezesc, mineralele isi maresc volumul si preseaza cochilia de nisip a acestora, fortand-o sa creasca.

Un alt mister este prezenta lor intr-un singur loc din lume – localitatea Costesti din Romania!

Si daca am reusit sa va facem curiosi, mergeti si admirati aceste minunatii in Muzeul Trovantilor din Horezu, vizitat de miloane de turisti din intreaga lume!

(surse: DOGOnews, internet)

One comment on “Trovantii… pietrele care cresc!

  1. cutarica says:

    Din cate stiu aceste roci NU sunt unice in lume insa sunt unice in Romania. Este adevarat ca sunt foarte rare iar din punct de vedere stiintific sunt cunoscute ca stromatoliti. Practic sunt niste formatiuni calcaroase populate cu cianobacterii (organisme primordiale ce populau planeta intr-o era in care oxigenul lipsea sau era in cantitati mult reduse). Aceste cianobacterii sintetizeaza o substanta ce actioneaza similar cu un liant pe roca astfel ca aceasta creste in dimensiuni in timp.
    Cam asta stiu despre trovanti. Oricum, zona are o frumusete aparte; tot in aceasta zona mai pot fi vizitate si alte muzee cat si manastiri.
    Pentru detalii suplimentare, contactati-l pe Miron Cosma (cunoaste bine zona :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *