Traditiile, asemanare prin deosebiri

Traditiile, asemanare prin deosebiri

Buna, pushtilor! Astazi vreau sa vorbesc despre traditiile pe care eu le pretuiesc. Si pentru ca zilele acestea sarbatorim invierea lui Isus, haideti sa aruncam o privire asupra obiceiurilor si traditiilor de Paste!
Pe scurt, traditia reprezinta un obicei, un ansamblu de conceptii, datini sau credinte care se transmite din generatie in generatie, constituind trasatura specifica fiecarui grup social, fie ca este sat, oras, provincie, tara sau continent.
Peste tot in lume exista fel de fel de traditii si sunt foarte interesante!
De pilda, in Brazilia, saptamana Mare incepe cu binecuvantarea ramurilor de palmier, impletite in diferite modele complicate (reprezentand cruci, steaguri, litere sau alte forme asemanatoare). Strazile sunt impodobite, iar o procesiune circula incet prin tot orasul, purtand statuete reprezentand pe Fecioara Maria si Iisus Hristos. In aceste zile, se consuma “pacoca “(prajitura cu compozitie de alune), care este servita oricarui musafir. In Sambata Mare, se celebreaza un mic ritual care evoca sinuciderea prin spanzurare a lui Iuda.
In Franta, Olanda si Belgia traditia spune ca toate clopotele din biserici zboara spre Roma pentru cateva zile si se intorc in dimineata Pastelui. Clopotele zburatoare aduc cu ele oua colorate si iepuri de ciocolata. Acest crez a fost inradacinat din cauza faptului ca timp de cateva zile inainte de sarbatoarea pascala, nu se bat niciodata clopotele (in semn de respect pentru Mantuitor).
In unele zone din Germania, de Paste, se ard brazii ce au fost impodobiti de Craciun. Focul se face intr-un loc special, traditia spunand ca flacarile acestuia vor alunga ultimele semne ale iernii facand loc primaverii.
In Bulgaria exista obiceiul ca, in ziua de Paste, fiecare membru al familiei sa arunce un ou de la unul la celalalt. Cel care ajunge la finalul jocului cu oul intreg, este cel care va avea cel mai mult succes in acest an. Ciocnitul (obicei existent si in traditia romaneasca) se face numai inainte mesei traditionale.Un ou trebuie neaparat ciocnit de peretele bisericii. Tot ei au obiceiul ca cea mai in varsta femeie din familie sa mangaie obrajii copiilor cu primul ou vopsit, astfel ei fiind fericiti si sanatosi tot anul.
Unele tari au obiceiuri ciudate si… dureroase. In Suedia femeile sunt biciuite pentru a putea fi tinere si frumoase pe tot parcursul anului. Au!
Ca si celelalte popoare, si noi avem traditii specifice fiecarei zone a tarii. In Transilvania baietii merg la udat, in Oltenia acestia se purifica spalandu-se pe fata cu apa in care a fost pus un ou rosu, unul alb si o moneda de argint. Muntenii, dupa sosirea de la Inviere, pastreaza aprinsa lumanarea cu care au luat Lumina de la biserica. In Maramures copiii anunta invierea Domnului mergand de dimineata la vecini sau prieteni si intorcand-se cu multe oua rosii in desaga. In Crisana se incondeiaza oua, iar bucovinencele uda limba clopotului cu apa neinceputa, luata dintr-un izvor sau dintr-o fantana la miezul noptii. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Paste, ca sa fie frumoase tot anul. Intotdeauna am fost fascinata de astfel de obiceiuri, pentru ca ele fac parte din cultura popoarelor si sunt acele elemente specifice care ne diferentiaza si ne fac interesanti pentru ceilalti.
Dar, chiar daca traditiile difera de la un popor la altul sau de la o zona la alta, simpla lor existenta este elemetul comun care ne uneste. Traditiile sunt o asemanare prin deosebiri. Paste fericit!

Daiana Rob

One comment on “Traditiile, asemanare prin deosebiri

  1. Georgiana says:

    Tradiția din Maramureș se numește piez! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *