Ti se pare cool sa ai un tatuaj?

Ti se pare cool sa ai un tatuaj?

Tatuajele… le vezi la unii prieteni mai mari ca tine sau la adulti, in special la vedetele – muzicieni, artisti, sportivi – care si-au ales acest mod de exprimare pentru a fi “la moda”, sau pentru a iesi in evidenta. Mai nou, unii nu stiu cum sa mai scape de ele… Te-ai gandit si tu probabil: “cand o sa cresc o sa-mi fac si eu un tatuaj“. Dar ce stii despre ele?

Mai jos, cateva consideratii ale unui reputat profesor de estetica, pe care te invit sa le citesti. Mai tarziu, cand vei mai creste, decizia de a-ti face sau nu un tatuaj va depinde doar de tine… Un singur lucru trebuie sa retii, insa: unele dintre aceste “picturi pe corp” sunt ireversibile, asa ca ai grija… Gandeste-te de doua ori inainte de a lua o asemenea hotarare!

“Multi si-au pus intrebarea: a scrie pe corp, a-l picta, a-l acoperi de tatuaje este un fel de a-l transforma deliberat intr-un obiect de arta? Cand sunt bine lucrate, anumite tatuaje pot semana cu niste tablouri a caror suprafata ar constitui-o pielea corpului. In felul sau, tatuajul se prezinta in acelasi timp ca o inscriptie intimista pe corp si ca o manifestare publica.

Marcarea corpului corespunde traditiilor culturale din numeroase societati. Cele ale papuasilor din Noua Guinee au ridicat atatea controverse incat unii etnologi (ei sunt cei care studiaza obiceiurile diverselor popoare) se intreaba daca multimea simbolurilor grafice e bazata pe rationalitate sau e doar inconstienta sau irationala. La papuasii din Noua Guinee, picturile corporale sunt fenomene exceptionale, practicate in timpul ritualurilor, in timp ce in societatile occidentale ele sunt permanente.(…)

tattoos

(…) La originea corpului pictat, al corpului suport al expresiei artistice par a se afla, dupa unii istorici de arta, anumite obiceiuri ale oamenilor societatilor primitive de a-si folosi propriul corp pentru a inscrie semne. Ceea ce le permite sa afirme ca anumite performante contemporane redescopera traditii primitive. S-ar putea spune ca scriitura corpului reprezinta trecerea de la natura la cultura oferind in acelasi timp dovada inradacinarii culturii in natura.”

Corpul ca obiect de arta, de Henri-Pierre Jeudi, ed. Eurosong & Book

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *