Ti-ar placea sa locuiesti intr-un iglu?

Ti-ar placea sa locuiesti intr-un iglu?

Tineti minte desenul animat cu cei trei purcelusi! Si-au construit casutele din paie, lemne sau caramizi. Asta pentru ca nu traiau intr-un tinut polar. Daca ar fi trait acolo, si-ar fi construit casele din zapada si gheata. Oare ar fi rezistat in fata Lupului cel Mare si Rau?

In fiecare colt al lumii, oamenii isi construiesc casele din materialele pe care le au la indemana. Lemnul si piatra sunt materiale de constructie cel mai des folosite la munte, de exemplu, pentru ca se gasesc cel mai usor.

Dar la Poli, unde temperaturile sunt extreme, in tinuturile arctice, unde totul e inghetat, astfel de materiale sunt inexistente. In Alaska sau in tundra canadiana, oamenii de acolo – eschimosii – folosesc ceea ce au din belsug: zapada! Ei isi numesc casele “iglu”-uri.

Ce sunt iglu-urile? Sunt constructii din blocuri de zapada suprapuse, in forma de cupola. Unele sunt folosite doar ca adaposturi pentru vanatori, in zonele indepartate si sunt locuite doar de o persoana.

igloo

Altele formeaza o mica asezare, un mic sat si comunica intre ele, au incaperi pentru ceremonii, coridoare etc. Ti se pare ciudat ca oamenii pot trai in astfel de locuinte? Doar zapada si gheata sunt foarte reci, nu? Cu toate astea, iglu-urile pot fi destul de comfortabile pentru cei ce locuiesc in ele.

Blocurile de zapada din care sunt construite iglu-urile opresc vanturile inghetate din zona. Sunt termoizolatoare si isi fac bine treaba. Asta inseamna ca inauntrul unui iglu caldura – chiar daca provine doar de la o lampa cu ulei sau de la corpul nostru – se pastreaza. Asa ca diferenta de temperatura dintre “afara” si “inauntrul” unui iglu poate sa fie si de 20 grade Celsius.

Un iglu nu e atat de greu de construit acolo, in Nordul inghetat. Vantul arctic face ca zapada sa capete duritatea unei caramizi adevarate si nu lipseste niciodata! Un localnic experimentat poate sa-l ridice intr-o ora…

Cum se construieste un iglu

Brrr! Sau… ah, ce bine va fi inauntru!

(sursa: Wonderopolis)

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *