Teama – adevar sau provocare?

Teama – adevar sau provocare?

Buna, dragii mei! Astazi as vrea sa vorbim despre ceva ce fiecare om experimenteaza in viata si anume teama de ceva sau de cineva.
Una dintre cele mai puternice emotii umane este frica, o energie care loveste, blocheaza, impiedica evolutia. Ea este opusul increderii pe care ne-o da dragostea si care deschide si vindeca. Numerosi filozofi au studiat emotionalul uman si au realizat faptul ca acesta este un “corp” separat, integrat in fiinta umana – o parte semnificativa dintr-aceasta – care coordoneaza comportamentul si deciziile umane.
De cele mai multe ori, teama paralizeaza intr-atat oamenii, incat acestia cad in capcana durabilitatii evenimentului care le-o provoaca. Dar, de fapt, cu cat sunt mai mari fricile noastre, cu atat “cad”mai repede. Toate temerile sunt asemenea monstrilor de sub pat. Daca ai curajul sa le privesti in fata, vei realiza ca nu sunt decat fantasme, idei preconcepute ale mintii noastre predispusa la ai fi teama. De ce spun predispusa? Deoarece modul in care noi, ca rasa, traim, este unul haotic. Asteptam intotdeauna sa se intample cel mai rau lucru, suntem neincrezatori, suspiciosi, ranim oamenii doar datorita temerilor noastre. Insa nu asa trebuie sa stea lucrurile. Optimismul este cea mai puternica arma in razboiul imaginar din mintea noastra.
Asadar, dragii mei, fiti curajosi si traiti-va viata fara teama, jucati-va cu bucurie rolurile! De fiecare data cand refuzam sa ne demascam fricile, ne purtam ca Hercule – eroul capabil sa depaseasca orice proba complicata si solicitanta – cand refuza sa treaca peste un pod de teama ca acesta s-ar putea rupe. Imaginati-va numai, Hercule – fiul lui Zeus – sa se teama ca podul s-ar putea rupe cu el! Asa ni se intampla si noua! Noi, fiinte cu o incredibila putere – pe care nici oamenii de stiinta si nici filozofii nu au reusit sa o masoare – si cu o inteligenta nativa uimitoare suntem adesea “rapusi” de umbra din dulap sau de sub pat.
O anecdota celebra spune ca un profesor de la o cunoscuta universitate le-a aratat elevilor sai o coala alba, in mijlocul careia desenase, cu creionul, un punct. Apoi le-a adresat tinerilor intrebarea: Ce vedeti? Tinerii au incercat sa compuna descrieri cat mai frumoase ale colii albe, insa niciunul nu a vorbit despre micul punct de creion. Atunci, profesorul le-a marturisit tuturor: Adevarul este ca niciunul dintre voi nu vede ceea ce este evident! Tinerii, intrigati, l-au intrebat ce este ceea ce ar trebui sa vada, iar acesta a raspuns: Este surprinzator cum toti vedeti coala, dar niciunul nu vede punctul. Stiti la ce ma face sa ma gandesc acest lucru? La faptul ca este absolut confuz faptul ca, in viata de zi cu zi, contrar celor intamplate aici, puteti vedea punctele ce reprezinta temerile voastre, dar nu puteti vedea imensitatea colii albe – lumina.
Asadar, ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca teama este doar un punct minuscul in imensitatea iubirii si pacii acestui univers, care ne dau increderea de care avem nevoie.
Haideti sa fim curajosi si sa privim cu incredere viata! Sa fim optimisti si sa alungam temerile de orice fel din preajma noastra!

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *