Tabelul lui Mendeleev contine patru elemente noi

Tabelul lui Mendeleev contine patru elemente noi

 

Finalul anului 2015 a adus cu el recunoasterea oficiala a inca patru noi elemente in tabelul periodic al elementelor sau tabelul lui Mendeleev, asa cum este el cunoscut. Pana acum, erau acceptate 114, restul fiind doar “prezise” teoretic, dar nedescoperite inca sau aflate in proces de recunoastere si aprobare.
In decembrie 2015, Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata a aprobat includerea celor patru noi elemente, si anume cele cu numerele 113 (Ununtrium), 115 (Ununpentium), 117 (Ununseptium) si 118 (Ununoctiun). Ele sunt singurele elemente chimice avizate oficial din 2011 pana acum.

 

cele 4 elemente noi

 

Ce este Tabelul Periodic al Elementelor

Tabelul periodic al elementelor, numit si tabelul lui Mendeleev, cuprinde toate elementele chimice, asezate in functie de proprietatile lor chimice si fizice. El a fost creat in 1869 de catre chimistul rus Dmitri Mendeleev, si pe vremea aceea cuprindea doar 59 de elemente naturale, plus inca 33 de locuri neocupate. De altfel, elementul cu numarul 101 ii poarta numele: mendeleeviu, ca si un crater de pe Luna, botezat tot cu numele lui.
Ceea ce nu stiati insa despre savantul rus este faptul ca el a creat reteta renumitei votci rusesti, cu 40% alcool in componenta!
Atunci cand studiaza pozitia unui nou element, pe cale de a fi descoperit, specialistii se ghideaza dupa caracteristicile acestora. Fiecare element are un numar atomic dupa care este clasificat, care arata in fapt cati protoni se afla in nucleul respectivului element.
Elementele care au numarul atomic scris cu rosu sunt gaze, cele “albastre” sunt lichide, iar cele cu numarul atomic scris cu negru sunt solide. Tabelul este alcatuit din grupe si perioade.

Cum sunt descoperite elementele chimice noi

Este extrem de dificil sa sintetizezi noi elemente, in laborator. Pentru aceasta, cercetatorii
“bombardeaza” un element existent cu ioni dintr-un alt element, in speranta ca ele vor fuziona si astfel vor forma un element nou. Dar, si daca au noroc si descopera un element chimic nou, este foarte posibil ca acesta sa fie foarte instabil si sa dispara intr-o fractiune de secunda. De exemplu dintre cele noi, descoperite de curand, numarul 113 a “trait” cel mai mult, si anume 19,6 secunde! 118 insa, a avut o viata mult mai scurta – doar 0,89 milisecunde… De aceea, procedura ca aceste elemente sa fie recunoscute si aprobate de catre Uniunea Internationala pentru Chimie Pura si Aplicata este deosebit de complicata. Si nu numai din aceasta cauza. Pentru ca sa fie recunoscut, elementul buclucas trebuie sa poata fi reprodus intr-un laborator de catre alt chimist. Iar acest lucru poate dura si ani de zile!


De ce cautam in continuare alte elemente chimice?

Desi multe dintre acestea sunt foarte putin utilizate, exista pur si simplu o intrecere, o provocare intre oamenii de stiinta chimisti, din toata lumea, pentru descoperirea lor. E cam asa: “Cine descopera mai multe elemente chimice noi”. Astfel ca si in acest moment numeroase echipe de cercetatori din toata lumea lucreaza pentru a gasi si a stabiliza noi elemente din tabelul extins al lui Mendeleev. Poate si printre voi se afla un viitor savant in domeniul chimiei, care va completa peste ani tabelul, cu alte noi simboluri!
Tabelul periodic al elementelor este prezent si intr-o aplicatie Android, pe care o gasiti pe Google Play, la adresa:
https://play.google.com/store/apps/details?id=jqsoft.apps.periodictable.hd&hl=ro
de unde o puteti descarca.

 

Sorin Alexandru Sontea

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *