Sunt cărţile mai bune decât filmele?

Sunt cărţile mai bune decât filmele?

Inainte de a raspunde, faceti un experiment – placut, de altfel! 

Cititi sau recititi o carte dupa care s-a facut un film. Notati-va ceea ce doriti sa vedeti in acest film. Apoi, cautati filmul. Sa aveti alaturi si caietul de insemnari si notati-va in timpul filmului parerea voastra despre ceea ce vedeti.

Ei? Cum e? S-a potrivit?

Filmul iti da de cele mai multe ori senzaţia că eroii sunt exact aşa cum ţi i-ai închipuit. Şi totuşi… ceva parca nu se potriveste!

De ce iubim mai mult cartea? Oare pentru că emoţiile din timpul lecturii nu s-au proiectat întocmai pe ecran?

Filmele pot face o mulţime de lucruri. Ne aduc întreaga lume înaintea ochilor, dau viaţă personajelor pe care le vedem în carne şi oase… Filmele sunt o evadare, nimic nu se compară cu a sta confortabil în fotoliul cinematografului, concentrat asupra imaginilor ce se succed pe ecran.

Şi totuşi…

Filmele sunt grozave, dar n-au aceeaşi… “participare” pe care ţi-o dă cititul. Eşti mai degrabă un observator, nu simţi tot ceea ce simte personajul, nu simţi nimic din gândurile lui intime, din temerile, din speranţele lui. Filmele te lasă să “observi”. Dar cărţile? Cărţile te fac să simţi totul, să ştii totul şi să TRĂIEŞTI totul. Citind, tu poţi fi eroul , poţi să te îndrăgosteşti, să urăşti, să câştigi sau să pierzi. Poţi fi totul sau nimic. Nu există limite. Nu există restrictii. Nimic nu este imposibil, nimic nu este de neatins.

De aceea cărţile sunt întotdeauna mai bune. Când citeşti o carte, nu există nimic altceva, iar tu poţi fi o cu totul altă persoană în acea lume complet nouă şi uimitoare. Poţi trăi fiind altcineva, eliberat de grijile tale, chiar şi de-alungul a doar două sute de pagini.

Cărţile sunt magice. De-aceea vă sfătuiesc să uitaţi pentru un timp de magia filmelor şi vă întoarceţi la adevărata magie dintre coperţile cărţii. Pentru că,  deşi filmele sunt bune, cărţile sunt ÎNTOTDEAUNA mai bune!

(Adaptare după articolul “Are books better than films?, The Guardian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *