O eclipsa de Super Luna va avea loc in noaptea de duminica spre luni

O eclipsa de Super Luna va avea loc in noaptea de duminica spre luni

In noaptea de duminica spre luni vom fi martorii unui fenomen astronomic foarte rar intalnit: eclipsa de Super Luna. De fapt, este vorba de doua fenomene simultane: o eclipsa totala de Luna ce se suprapune peste Super Luna, adica momentul in care Luna se afla la cea mai mica distanta de Pamant, pe orbita sa (la perigeu). Desigur, in acest caz Luna pare mult mai mare decat de obicei. In timpul unui an, Super Luna poate fi vazuta de trei pana la sase ori.
Eclipsele toale de Luna sunt destul de rare, pentru ca este nevoie de Luna plina pentru ca acestea
sa se petreaca si deasemenea este nevoie ca Soarele, Pamantul si Luna sa fie perfect aliniate. Astfel se explica si gradul mare de interes cu care sunt asteptate aceste fenomene astronomice. Cel mai bine, eclipsa se va vedea din Estul si din Centrul Statelor Unite ale Americii. Locuitorii celorlalte continente – Europa, Asia, Africa vor putea privi fenomenul pe timpul noptii, inainte de rasaritul soarelui.
Eclipsa de Luna din noaptea de 27 spre 28 septembrie va putea fi vizibila, dar nu in intregime, si
de pe teritoriul Romaniei. Ea va incepe in jurul orei 3:00, va atinge un maxim in jurul orei
5:47 si se va incheia, pentru tara noastra, in jurul orei 7:16. Cea mai interesanta parte a eclipsei este aceea cand Luna intra in umbra Pamantului. In timpul eclipsei de pe 28 septembrie, acest lucru se va petrece in jurul orei 4.00. Eclipsa totala, adica perioada de timp in care Luna se afla in umbra Pamantului, va avea loc intre orele 5:10 si 6:23.
Nu este nevoie de instrumente special pentru a privi acest fenomen. Veti putea viziona “spectacolul” cu ochiul liber, ceea ce va si invitam sa faceti, avand in vedere ca urmatoarea eclipsa toala de Luna va avea loc tocmai in 2018.

One comment on “O eclipsa de Super Luna va avea loc in noaptea de duminica spre luni

  1. Anoni says:

    Ce bine ca a plouat toata noaptea…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *