La noapte va fi ploaie de meteori

La noapte va fi ploaie de meteori

Pe 5 si 6 noiembrie, apoi pe 11 si 12 noiembrie vom fi martorii unor ploi de meteori despre care specialistii de la NASA spun ca vor avea o intensitate destul de mare. Fenomenul nu s-a mai petrecut in aceeasi forma in ultimii 10 ani.
Ploile de meteori au loc de obicei intre lunile septembrie si decembrie ale fiecarui an. Particulele care lovesc atmosfera Pamantului si produc acele “mingi de foc” au o viteza de peste 100.000 de kilometric pe ora in momentul impactului. Astfel, spectacolul este unul extrem de interesant pentru noi, cei care privim cerul in acele perioade.
In aceasta luna ploile de meteori vor cadea atat in Emisfera Nordica, pe 5 si 6 noiembrie, cat si in Emisfera Sudica, pe 11 si 12 noiembrie. Vom putea vedea acest fenomen in conditii meteorologice propice, avand in vedere faptul ca astronomii ne spun ca pe 5 noiembrie luna va aprea abia dupa miezul noptii. In acest caz, desigur ca “mingile de foc” vor fi mult mai vizibile. Meteorii care vor percuta atmosfera Pamantului in aceasta luna se numesc taurizi, deoarece pot fi zariti mai bine privind spre constelatia Taurului.

Ce este de fapt o ploaie de meteori?

Este un fenomen astronomic in care o multime de meteori pot fi zariti pe cerul noptii. Asa-numitele ploi sunt niste fluxuri de asemenea corpuri cosmice (meteorii) care intra in atmosfera Pamantului cu viteze foarte mari si au de obicei traiectorii paralele. In realitate, aceste particule au dimensiunea unui bob de nisip si se dezintegreaza odata cu intrarea in atmosfera planetei noastre. Nu lovesc niciodata suprafata Pamantului. Uneori asistam la asa-numitele “furtuni de meteori”, caz in care densitatea acestora este mai mare de 1000 de particule pe ora.
Revista Science Alert arata ca spectacolul de lumini este datorat faptului ca Terra se deplaseaza, in perioadele respective, printr-un “roi” de astfel de particule ce se aprind la intrarea in atmosfera.

Asadar, la noapte, dar si peste alte cateva zile, va fi ploaie de meteori. Fiti pe faza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *