Concursurile Arhimede sau aritmetica banilor negri

Concursurile Arhimede sau aritmetica banilor negri

Concursurile Arhimede se dovedesc a fi doar o aritmetica a banilor negri, bani platiti de parintii atator copii din Romania, timp de atatia ani. Cati dintre voi n-au participat, inca din clasele mici, la pregatirile si concursurile de matematica organizate de Asociatia Arhimede (revista-concurs-simpozion, asa cum scrie pe sigla). Si cati dintre voi n-au urmat, o data pe saptamana, cursurile organizate de aceasta asociatie la liceul Nichita Stanescu, din Bucuresti sau la alte scoli sau licee din Romania? Multi dintre voi ati si cumparat, tot de acolo, culegerile scrise si recomandate de profesorii care faceau pregatirea, nu-i asa?
Ei bine, ati primit vreodata vreun bon fiscal pentru aceste servicii? Niciodata. Taxa: 25 lei de elev pentru fiecare curs si tot 25 de lei inscrierea la fiecare dintre cele trei faze ale concursului. Si sa stiti ca, in fiecare zi, salile de pregatire sunt pline, iar la concursuri este o imbulzeala de zile mari. Astfel, frauda facuta de aceasta asociatie se ridica, conform estimarilor, la peste 3 milioane de euro, dar cercetarile abia au inceput, in aceasta dimineata.
Cum se intamplau lucrurile? Simplu. Copiii intrau in clase, la pregatire, avand la ei banutii dati de parinti, iar la un moment dat o “secretara” trecea prin fiecare sala si strangea banii, notand pe o lista numele elevilor (ca nu cumva sa existe vreun neplatitor), fara a elibera vreun bon fiscal, vreo chitanta etc. La fel si la inscrierea la concurs. Erau notati copiii ce urmau a participa la concurs… si atat.
Astfel. nici un ban obtinut din sumele colectate nu era inregistrat in contabilitate.. Vorbim despre o frauda care, din pacate, a inceput in 2005, odata cu crearea asociatiei. “Nicio chitanta!” – ar trebui sa fie motto-ul acestei asociatii, fondata in scopuri nobile cum ar fi “promovarea activitatii in domeniul matematicii si informaticii”. Si, pe undeva e adevarat – Asociatia Arhimede a dat lectii in ceea ce priveste aritmetica banilor negri…

(foto: www.jmonnet.ro)

Sorin Alexandru Sontea

3 comments on «Concursurile Arhimede sau aritmetica banilor negri»

 1. invidie?! says:

  Este dezgustator acest articol. Citindu-l, am convingerea ca esti profesor de matematica. In caz contrar nu ai varsa atata venin impotriva celor de la Arhimede, care nu sunt altceva decat o alternativa onorabila la perimatele si costisitoarele meditatii…

 2. Pushtimea says:

  Stimate domn,
  Este un articol care prezinta o stare de fapt! Si anume o frauda fiscala de milioane de euro. Nu credeti ca alternativa onorabila ar fi trebuit sa imbrace o forma legala?

 3. Dudu says:

  ALEXANDRESCU PETRUŞ Inculpat
  ALEXANDRESCU GEORGETA Inculpat
  Materie: Penal
  Obiect: infracţiuni de evaziune fiscală (Legea 87/1994, Legea 241/2005) art.9 al.1 lit.a şi b şi al.2 Lg.241/2005 cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.295 al.1 C.P. rap. la art.308 C.P., cu apl. art.35 al.1 C.P.;art.301 C.P. cu apl. art.35 al.1 C.P., toate cu apl. art.38 C.P.
  Cam asta s-a ales de capii Arhimede. Le urez : LA MAI MULTI ANI! (dupa gratii)
  ps: amanunte gasiti aici http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000686759&id_inst=2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *