Stiinta si religia nu sunt inamici

Stiinta si religia nu sunt inamici

Buna, dragii mei! Astazi as vrea sa discutam despre legile fizicii si punctul de intersectie dintre stiinta si religie. Stiu ca poate parea un subiect greu, dar… nu e chiar asa. Smile Sunt doar lucruri interesante de subliniat.
Cu totii stim ca fizica si legile ei guverneaza Universul. De asemenea, cu totii stim ca religia si stiinta sunt adeseori considerate “inamici” aprigi. Insa s-a observat faptul ca au si foarte multe lucruri in comun.
Haideti sa luam exemplul legii gravitatiei. Ea actioneaza asupra tuturor corpurilor, indiferent de natura lor. Iar daca vorbim despre oameni, credeti ca face vreo diferenta intre cei care apartin unei religii sau alteia? Nici vorba. Ce vreau sa spun este ca mie mi se pare ca Universul functioneaza, si din punct de vedere spiritual, dupa legi fizice.
Alt exemplu: legea bumerangului. In Biblie o regasim sub forma: ”Si ceea ce faci altuia sa stii ca se va intoarce la tine inmiit”. Aceasta nu este altceva decat legea actiunii si reactiunii, care guverneaza viata de pe Pamant. In cazul in care unul dintre noi ar lovi un copac, nu numai copacul ar resimti lovitura, dar si noi, deoarece in momentul in care noi actionam si copacul reactioneaza cu o forta numita reactiune. Astfel ca, in momentul in care noi oferim unui om ceva – in aceasta ecuatie, omul fiind elementul inclus in fiinta universala – Universul primeste aceasta comanda asemenea unui buton de pe telecomanda pe care-l apasam si ne trimite de o mie de ori mai mult din ceea ce am oferit.
Stiu ca din punctul de vedere al unor adolescenti, lumea pare ca nu are niciun sens si pare ca functioneaza dupa legi codate, indescifrabile… Dar trebuie sa avem incredere in forta naturii, denumita de biserici Dumnezeu, Allah, Iehova, Buddha sau cu alte nume si care este Viata insasi care curge prin fiecare lucru si le uneste pe toate intr-un intreg aproape perfect.
Stiti celebra poveste a lui Arhimede din Siracuza, considerat parintele fizicii… Se spune ca acesta se afla in baie, scufundat in cada plina, cand un obiect i-a alunecat si i-a cazut in apa. Atunci, acesta a fost vazut alergand prin intreaga cetate, imbracat doar in halat si strigand “Evrika!” deoarece descoperise cum sa calculeze volumul unui obiect scufundat in apa, scazand din volumul final al apei, volumul initial al acesteia.
Iar eu ma intreb: Daca religia presupune ca Dumnezeu nu agreeaza sa pui intrebari, sa fii curios, atunci cum de atatia oameni au reusit sa descopere atatea lucruri uimitoare despre aceasta lume? Si mai mult, cum de toti oamenii de stiinta nu s-au indepartat de divinitate prin descoperirile lor, ci mai mult, s-au apropiat si au inteles maretia si grandoarea acesteia.
Albert Einstein spunea: “Stiinta fara religie este schioapa, religia fara stiinta este oarba. Cred in acel Dumnezeu al lui Spinoza care se manifesta prin armonia legilor universului, nu intr-unul care se ocupa cu destinele si faptele omenirii. Religia viitorului va fi una cosmica. Va transcede acel Dumnezeu de tip personal si va ocoli dogmele si teologia.”
El (si nu numai el) a avut curajul sa puna intrebari si a avut intelepciunea sa inteleaga invataturile bisericesti, de aceea a ajuns la concluzia uimitoare ca Dumnezeu nu este o fiinta care vrea ceva de la oameni, ci este o energie ce contine si sustine toate lucrurile.
In concluzie, eu as zice ca ar trebui sa regasim in noi intrebarile care ne framanta, sa avem taria de a le pune si sa incercam sa intelegem raspunsurile pe care le primim. Pentru ca Universul, sub forma divinitatii sau a legilor stiintei, ne va raspunde cu siguranta.

Sinziana Constantinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *