Stiati ca Şah-Mat în limba persană înseamnă: Regele e mort?

Stiati ca Şah-Mat în limba persană înseamnă: Regele e mort?

Oamenii joacă şah de 1.500 de ani. Sahul este unul dintre cele mai vechi jocuri inventate vreodată. Conform istoricilor se juca șah prin secolul VI în Persia, acesta fiind răspândit prin secolul VII o dată cu extinderea invaziei islamice în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Bizanț, Italia, Europa de Est și Spania. În evul mediu, șahul era considerat de nobili ca un joc de elită, pe când biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole.

În secolul XVI se vor modifica mult regulile de joc, astfel se poate vorbi că în acel timp a apărut şahul modern, fiind răspândit în ţări precum Spania, Franța sau Anglia, ulterior în Rusia de unde provin cei mai mulți campioni mondiali de șah.

Sah mat, adeseori prescurtat ca “mat” este o situație în jocul de șah în care regele unui jucător este atacat și nu există nici o mutare posibilă pentru a elimina atacul. Regele nu este niciodată capturat efectiv, deoarece jocul se termină atunci când regele este în poziția șah mat, jucătorul respectiv pierzând partida.

Dacă regele este atacat, dar amenințarea poate fi eliminată prin capturarea piesei care atacă regele, prin mutarea regelui într-o poziție neatacată sau prin interpunerea unei piese între atacator și rege, cu excepția cazului în care atacatorul este un cal, atunci regele este “în șah”.

Numărul de mutări posibile dintr-un joc de șah e cu mult mai mare decât numărul de particule din univers!

  • Numărul de mutări posibile: 10120
  • Numărul de atomi din Universul cunoscut: 1080
  • Asta înseamă că numărul de mutări posibile dintr-un joc de șah e de 1040 ori mai mare decât numărul atomilor din Univers! 1 urmat de 40 de zero-uri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *