Spectaculoasele piramide de la Goranu

Spectaculoasele piramide de la Goranu

Daca in aceasta vacanta ajungeti in Ramnicu Valcea, nu ratati vizitarea unui monument al naturii de o frumuseste deosebita: Piramidele de la Goranu.

Locul este cunoscut de localnici sub numele de “La Ciuroaie” si se afla pe Valea Stancioiului, un parau afluent al Oltului. Goranu este un cartier al orasului Ramnicu Valcea, iar Piramidele se afla cam la 4 kilometri de centru.
Aria este protejata ca rezervatie naturala de tip geologic inca din anul 2000, iar relieful extrem de interesant al locului se datoreaza precipitatiilor si siroirilor de pe versantul drept al Stancioiului, care este, practic, un perete inalt de 50-60 metri. Fenomenul este unic in tara noastra si, din pacate, prea putin cunoscut.

Piramidele de la Goranu au aspectul unor turnuri de 80m inaltime, iar eroziunea rocilor ce compun versantul – in special gresii si marne – a facut ca in peretii acestuia sa apara formatiuni ce seamana cu tuburile unei orgi imense.

Piramidele de la Goranu

Rezervatia se intinde pe o suprafata de 12 hectare, iar peisajul este spectaculos.
Excursia se face prin padure, pe poteci destul de putin umblate, de-a lungul paraului Stancioiu. Culorile acestor formatiuni mai mici sau mai mari sunt diferite, de la nuante de gri la rosu sau galben.

Profesorul universitar Gheorghe Niculescu a fost cel care a semnalat, inca din 1957, prezenta acestor siroiri sau “piramide de pamant”, asa cum sunt numite.
Denumirea de “La Ciuroaie” a locului provine de la zgomotul siroirilor, al aluviunilor ce aluneca pe pante, in timpul unor ploi torentiale, zgomot ce aduce cu cel al unui ciur care cerne pietrisul.

Piramidele de la Goranu

Pe langa frumusetile naturale, locul este potrivit si unei iesiri la iarba verde, unui picnic in natura, intr-o zi de vacanta sau doar de week-end.
Astfel de fenomene naturale mai pot fi vazute in Stroiesti sau in Slatioara, localitati aflate tot in judetul Valcea. Vizitati-le si trimiteti-ne impresiile voastre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *