Sir Edmund Hillary, primul cuceritor al Everestului

Sir Edmund Hillary, primul cuceritor al Everestului

Sir Edmund Percival Hillary (1919-2008) a fost un  mare alpinist si explorator neozeelandez cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expeditii britanice de cucerire a vârfului, în 1953. Hillary a atins vârful de 8850 m pe 29 mai 1953, a ora 11:30 dimineata (ora locală), urmat imediat de serpasul Tenzing Norgay.

Hillary își începe cariera de alpinist în Alpii neozeelandezi. În anul 1951 participă la expediția neozeelandeză din Gahrwel (Himalaya) si de cea de recunoaștere a flancului sudic al masivului Everest, condusă de Eric Shipton. In 1952 este membru al expediției britanice de pe Cho Oyo, 8.153 m.

Societatea regală de geografie” si Clubul alpin” organizeaza in 1953 o expediție pentru cucerirea vârfului Chomolungma (8.848 m), condusă de Sir H.C. J. Hunt, în care reuseste, împreună cu șerpașul Tenzing Norgay, să atingă cel mai înalt vârf din lume, pe 29 mai.

hillary

Participă la alte câteva ascensiuni în Himalaya între anii 1963-1964 precum si la expeditia de pe Mount Herschel din Antartica în 1967. 

Sir Edmund a fost singurul neozeelandez care a apărut, în timpul vieții, pe o bancnotă în circulație în țara sa.

 6  Noua zeelanda 5 dol 999 mt Himalaya alpinistul Edmund Hillary, pinguin

Si-a dedicat o mare parte din viață ajutând populația Serpa din Nepal, prin organizatia non-profit pe care a fondat-o. Prin eforturile sale a reușit să construiască multe școli și spitale în această regiune îndepărtată a munților Himalaya. A declarat că aceasta este cea mai mare realizare a vieții sale.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *