Sir Arthur C. Clarke, unul dintre “cei trei mari” (incl. trailer)

Sir Arthur C. Clarke, unul dintre “cei trei mari” (incl. trailer)

Sir Arthur Charles Clarke (1917-2008) este considerat, alaturi de Robert A. Hinlein si Asimov, unul dintre “cei trei mari” autori de science fiction. Inventator si futurolog britanic, Clarke a fost comentator și gazdă a serialului britanic de televiziune Mysterious World.

Clarke a servit în Royal Air Force ca instructor de radar și tehnician între anii 1941 – 1946. În anul 1945 a propus un sistem de comunicare prin satelit, care a i-a adus Medalia de Aur Franklin Institute Stuart Ballantine în 1963. A fost președinte al Societății Britanice Interplanetare în perioada 1947-1950 și din nou în 1953. In 1956 a câștigat premiul Hugo pentru povestirea “Steaua”. 

In 1956 Clarke a emigrat în Sri Lanka, în mare măsură datorită interesului său în plonjarea submarină, descoperind ruinele subacvatice ale templului antic Koneswaram în Trincomalee. In 1998 a fost ridicat la rang de cavaler de regina Elisabeta a II-a și a primit cea mai înaltă onoare civilă în Sri Lanka, Sri Lankabhimanya, în 2005. A trăit în Sri Lanka până la moartea sa.

Opera sa de referință este romanul Odiseea spatiala 2001 (vezi trailer), scris pe baza scenariului filmului cu același titlu care porneste de la o nuvelă publicată de autor în 1951 si intitulată Sentinela. Faima dobândită de acest roman a fost suficientă pentru ca modulul de comandă al navetei Apollo 13 să fie numit Odyssey (Odiseea).

In 2003 a primit Telluride Tech Festival Award of Technology, iar în cadrul ceremoniei a apărut pe scenă prin intermediul unei holograme 3D împreună cu un grup de vechi prieteni printre care s-a numărat si Neil Armstrong. In 2004 a câștigat premiul Heinlein pentru contributia deosebita adusa SF-ului cu tentă hard sau științifică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *