Simona Halep sau blocajul de care ne lovim cu totii, cateodata…

Simona Halep sau blocajul de care ne lovim cu totii, cateodata…

 

De cate ori nu ti s-a intamplat sa te blochezi? Sa treci printr-o pasa mai putin fericita si sa nu-ti iasa nimic? Nu conteaza varsta, profesia, faptul ca esti elev, student sau lucrezi. Ca faci sport sau IT sau canti intr-o formatie rock.
In psihologie se spune ca “ardem” prea rapid, ca stresul ne copleseste… Psihologia pune etichete, desigur, bazate pe diverse cazuri, dar eu cred ca fiecare dintre noi “ardem” altfel, adica reactionam diferit in situatii diferite. La stimuli diferiti.
In cazul Simonei Halep, o sportiva de exceptie, cu care ne mandrim, cred ca explicatia este o presiune prea mare pusa pe ea. Iar aici, ar fi trebuit sa intervina staff-ul ei. Sportivii de performanta nu evolueaza singuri. Impreuna cu ei se afla antrenorul, preparatorul fizic, psihologul, familia etc. Muncesc in echipa. Se sfatuiesc, iau decizii impreuna si, in cazul marilor jucatori de tenis, merg acolo unde se simt cel mai bine.
Mi-aduc aminte de Nastase, copilul teribil al tenisului mondial. A castigat super-turnee, a fost numarul 1 ATP timp de doi ani la rand, in 1972 si in 1973. A castigat de patru ori Turneul Campionilor. Il urmaream cu sufletul la gura…
Cu toate acestea si Nasty a avut un complex: Stan Smith. Nu l-a putut invinge niciodata intr-un meci decisiv, Wimbledon sau Cupa Davis, desi sunt sigur ca Ilie Nastase era peste Stan Smith. Si? Asta i-a scazut cumva valoarea?
Poate si Simona are un complex. Poate anumite turnee nu-i convin, poate starea ei de sanatate din ultimul timp nu a fost cea mai buna. Poate se simte “prea mica”, uneori  “pentru anumite razboaie atat de mari”. Sunt fricile cu care cred ca se confrunta toti marii sportivi. Nu noi suntem cei care trebuie sa o judeacam. Si, de fapt, nimeni nu ar trebui s-o judece. Cand n-ai fost niciodata in locul ei, cand nu stii cum ai fi reactionat in situatii identice, cand si tu te confrunti zi de zi cu propriile tale temeri, nu ai cum sa judeci pe nimeni.
Ce inseamna sintagma “joc slab”, vanturata de comentatorii din media? Niciun joc nu seamana cu altul… E vorba de “a arde” in mod diferit. De stres, de oboseala, de moment. Ce naiba? Doar nu suntem roboti! Si ce daca nu va mai ocupa locul 2 mondial? Anul abia a inceput. Sunt sigur ca va analiza cu atentie toate infruntarile pierdute si va sti sa treaca peste toate acestea. Sau nu. Poate ca-i va trebui un timp pana va reveni in frunte. Si ce daca? Cati dintre noi suntem “primii” in fiecare zi? Aici este greseala pe care o fac toti chibitii – gata!, odata plecata pe un drum ascendent, trebuie (nu, nu trebuie nimic!) sa ramai acolo. Te vei intoarce insa cu siguranta acolo, singur, atunci cand vei simti ca ai puterea s-o faci!
Simona Halep este o sportiva extraordinara. O sportiva care a muncit ani si ani, poate renuntand la copilarie, la adolescenta, pentru a ajunge unde a ajuns. Lasati-o sa-si explice singura micile ratari si fiti alaturi de ea, in orice situatie! A facut mult mai mult decat oricare dintre noi si acest lucru impune respect.
Hai Simona!

Sorin Alexandru Sontea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *