Si Google zice: La multi ani, Romania!

Si Google zice: La multi ani, Romania!

 

Google a afisat astazi un logo prin care sarbatoreste Ziua Nationala a Romaniei.

Desenul este realizat de ilustratorul roman Aitch si sugereaza bogatia tarii pe fundalul unui covor traditional romanesc.

Elementele simbolice sunt rasul, fructul de maces, stejarul, dar exista si referiri la cerb, munti și paduri, toate acestea simbolizand peisaje minunate si resurse bogate.

Romania se vrea cunoscuta si prin ceramica traditionala, cum e cea de la Horezu sau Marginea (reprezentată pe litera L din doodle-ul Google).

Un alt simbol ce apare in acest logo si care integreaza folclorul și baladele romanesti este luna. In imagine, soarele și luna apar ca un cuplu format din barbat și femeie, amandoi imbracati în costume populare, care se apropie sa se sarute.

Dar ce sarbatorim astazi?

La 31 iulie 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptata ca Ziua Nationala a Romaniei. S-a intamplat imediat dupa Revolutia din decembrie 1989, intr-un context politic agitat si a fost o alegere de compromis, dupa ce partidul aflat atunci la putere, FSN, a refuzat aceasta onoare zilei de 22 Decembrie (zi care marca inceputul Revolutiei si schimbarii regimului politic).

Ce s-a intamplat pe 1 Decembrie?

In anul 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, formata din 1.228 de delegati si sustinuta de peste 100.000 de romani veniti din toate colturile tarii, a proclamat Unirea Ardealului cu Regatul Romaniei.
Vasile Goldis este cel care a citit rezolutia Unirii: “Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania”.
Visul de secole al romanilor, de a trai impreuna intre granitele aceleasi tari, vorbind aceeasi limba, se implinea… A fost un moment de mare insemnatate pentru istoria poporului nostru si merita sa fie sarbatorit cum se cuvine.

Haideti sa lasam la o parte indiferenta si apatia si sa ne bucuram de sarbatoarea noastra nationala! Si daca nu arboram tricolorul la ferestre, macar sa il purtam in suflet!

La multi ani, Romania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *