Si a fost Dragobetele…

Si a fost Dragobetele…

Dragobetele este o sarbatoare traditional romaneasca, cu origini de pe vremea dacilor. Se pare ca, pe vremuri, era sarbatoarea culesului de ghiocei, ocazie cu care baietii si fetele isi impartaseau dragostea. Cu toatea acestea, sarbatoarea de Dragobete este “data la o parte” in favoarea celei de Valentine’s Day. Ieri nu am vazut cupluri sarutandu-se. Nu am vazut flori, inimioare din plus sau bomboane in forma de inima. Nu am vazut mesaje pe Facebook in care o persoana sa isi impartaseasca dragostea alteia. Si nu cred ca s-au epuizat biletele la filmelede dragoste. Unii pot spune ca nu sunt de acord cu exprimarea sentimentelor si emotiilor doar in anumite zile.”Daca doresti sa faci asta cu adevarat, o poti face oricand”. Dar si le imparatsesc, intr-un mare fel, de Valentine’s Day. Nu respecta traditia noastra, dar au mare grija sa nu rateze vreun moment din ziua specifica altui popor. Tin mortis sa se manifeste ca americanii si sa urmeze obiceiurile lor, lasandu-le pe ale noastre de o parte. Nu vreau sa va vorbesc din nou despre originalitate, dar am devenit un popor lipsit de personalitate. Ducem lipsa de traditionalism (in sensul bun al cuvantului) si ignoram aceasta sarbatoare care celebreaza dragostea la romani. Nu ne mai intereseaza obiceiurile romanesti si acordam o mare atentie unei sarbatori din import.

Pe tot parcursul zilei am constatat ca nicio persoana dintre cele pe care le-am intalnit nu a stiut ce semnifica 24 februarie. Si atunci am realizat ca in ochii lor are aceeasi importanta ca… o punga de seminte. Ar trebui sa invatam mai multe despre sarbatorile noastre! Sarbatoarea de Dragobete este o zi a indragostitilor… de pe vremea dacilor aceasta era ziua in care baietii mergeau la cules de ghiocei si apoi incingeau, impreuna cu fetele, un dans al bucuriei.
Cred ca merita sa fim mandri de mostenirea primita dela stramosii nostri, mostenire care contribuie la conturarea identitatii noastre nationale. Si sa le multumim prin continuarea traditiei.
De cele mai multe ori nu realizam ca ne transformam in niste marionete ale altei culturi si ale “modei”. Sustinem un kitsch occidental despre care nu stim mai nimic concret. Plagiem. Nu punem accent pe impartasirea iubirii fata de persoana speciala din viata noastra, ci ne straduim aratam “prietenilor” de pe Facebook cata dragoste si cate cadouri ne-am oferit.
Haideti sa ne bucuram de Dragobetele nostru, nu de Valentine’s Day-iul lor! Haideti sa ne iubim stramosii si, in memoria lor, sa continuam traditia acestei zile ROMANESTI. Trebuie sa cinstim ceea ce avem, ceea ce ne-a fost lasat. Haideti sa dobandim traditionalism si originalitate. Iubiti-va stramosii, iubind traditia si obiceiurile primite de la ei. Iubind sarbatorile specifice romanesti, iubiti tara. Si iubind tara va iubiti pe voi insiva!

George Buraga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *