Schopenhauer: “Prietenii se pretind sinceri, dusmanii chiar sunt”

Schopenhauer: “Prietenii se pretind sinceri, dusmanii chiar sunt”

Aceasta fraza celebra ii apartine lui Arthur Schopenhauer, unul dintre cel mai mari filozofi romantici ai lumii moderne. S-a nascut la 22 februarie 1788, la Danzig, in acea vreme un oras german liber pe teritoriu polonez. La 18 ani, dupa ce se ocupase de afacerile tatalui sau, decedat intr-un accident stupid, se stabileste la Gotha unde, inscriindu-se la gimnaziu, absolva mai multe clase intr-un an.

Face un an de medicina la Universitatea din Goettingen, apoi se inscrie la Facultatea de filozofie. Dupa ce isi da doctoratul, se intoarce la Weimar unde-l cunoaste pe Goethe, care-i prevede o o cariera stralucita.

In 1814 se stabileste la Dresda si, la indemnul lui Goethe, se ocupa de teoria culorilor. Tot aici, lucrand intens aproape patru ani, scrie opera sa fundamentala Die Welt als Wille und Vorstellung (Lumea ca vointa si reprezentare) care apare in 1819, cand avea doar 31 de ani.

 schopenhauer

In 1820 isi ia titlul de docent, fiind examinat de o comisie din care facea parte si marele filozof Hegel, cu care Schopenhauer are o disputa infierbantata. Apoi, ca “privat-docent” sustine un curs liber, cum se obisnuia in Germania.

Predă la Universitatea din Berlin până în anul 1831 când, din cauza unei epidemii de holera, a cărei victimă a fost Hegel, se refugiază la Frankfurt pe Main, unde va trăi retras până la sfârșitul vieții. Moare in anul 1860.

Opera sa i-a influentat atat pe Friedrich Nietzsche, Henri Bergson, Emil Cioran, cat si pe  Lev Tolstoi, Mihai Eminescu, Marcel Proust, Thomas Mann sau Sigmund Freud.

(Ion Petrovici, Schopenhauer – Monografie istorico-filozofica, ed. Eurosong & Book)

PS: Asa cum v-ati dat seama, am plecat de la vorbele marelui filosof (in care ne regasim cu totii) pentru a afla cateva ceva despre viata lui. Dar el a mai avut cateva “ziceri” care au ramas celebre:

“E mai rusionos sa nu ai incredere intr-un prieten decat sa fii inselat de el.”

“Oamenii sunt ca Luna: nu-si arata decat o fata.” 

“Oamenii isi schimba sentimentele si comportarea la fel de repede cum isi schimba interesele.”

Cu care dintre ele sunteti de acord?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *