Samsung investeste in “casa inteligenta”

Samsung investeste in “casa inteligenta”

“Internetul lucrurilor” (in engleza – the internet of things, prescurtat IoT) este un concept nou si se refera la casele din viitorul apropiat in care toate device-urile si utilitatile vor fi conectate la internet, creandu-se astfel un asa-numit “roi de inteligenta” prin informatiile primite de la fiecare obiect in parte. Dulapioarele sau pubelele, masinile de spalat si luminile, prajitoarele de paine, toate vor putea “vorbi” intre ele pentru a contribui la un control automatizat, mai eficient si la o supraveghere mai buna a caminului nostru.
Luminile vor putea “vorbi” cu sistemul de incalzire sau cu usa, pentru a sti daca suntem acasa. Frigiderul va putea controla daca mai este lapte si va putea comanda alta cutie, la fel si camera video de supraveghere care va putea ordona luminilor sa se stinga, in cazul in care in casa a patruns un nepoftit.
Compania Samsung a lansat de curand un hub (un dispozitiv de comunicare intre computere) pentru smartphone-urile sale, ca prim pas in dezvoltarea IoT, dupa ce, acum cateva luni, achizitionase compania SmartThings. Astfel, acest hub va putea lucra cu dispozitive ale marcii SmartThings, precum si cu diferite device-uri de la alte companii, cum ar fi Philips, Honeywell, Yale, LIFX, Aeon si altele.
Initial, pachetul continut de acest hub va contine un sensor pentru inchiderea usii, un senzor de miscare, un senzor de prezenta si un intrerupator care va putea deschide sau inchide un aparat sau un altfel de dispozitiv. Mai tarziu, se vor adauga un sensor pentru umiditate, o camera foto si un monitor pentru somn. Intregul sistem va fi controlat printr-o aplicatie SmartThings accesibila telefoanelor cu Android, iOS sau Windows.
Compania Samsung intentioneaza sa produca in maximum 5 ani doar device-uri care sa se poata conecta la internet, indiferent daca este vorba de frigidere, televizoare sau de masini de spalat.
Si cei de la Apple intentioneaza sa dezvolte acest important sector IT, cu atat mai mult cu cat anul trecut au lansat o aplicatie numita “HomeKit”. La fel si Google, prin proiectul “Brillo” care vine sa completeze mai vechiul “Nest group of products”.
(sursa: theguardian.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *