Sa nu trageti de urechi elefantii!

Sa nu trageti de urechi elefantii!

Cand ne este cald, noua oamenilor, transpiram. Dar elefantii nu fac asta. Si-atunci, cum isi regleaza temperatura corpului? 

Uriasi cum sunt, corpul lor produce multa caldura. Si cum, in general, ei traiesc in zone cu temperaturi ridicate, sunt nevoiti sa scape cumva de plusul de caldura din corpul lor. Solutia? Urechile lor, atat de “saltarete”.

In interiorul urechilor elefantilor exista o retea de vase de sange. Pielea urechilor este subtire si vasele de sange sunt destul de aproape de suprafata urechilor. Atunci cand temperatura sangelui din corpul pachidermului este mai mare decat cea a mediului inconjurator, plusul de caldura iese prin urechi. 

elefant

Dar vasele de sange din urechi nu sunt singura arma a elefantilor impotriva caniculei. Urechile lor, mari, sunt in acelasi timp si niste ventilatoare uriase. In timp ce elefantul isi flutura urechile in fata si in spate, acestea creeaza un curent de aer care poate grabi procesul de racire. Si, foarte interesant: elefantii isi pot raci corpul pana la o temperatura de 5 grade Celsius. 

(sursa: wonderopolis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *