S-a intamplat! Teleportare pe o distanta de 25 km!

S-a intamplat! Teleportare pe o distanta de 25 km!

Prima teleportare cuantica pe o distanta de 25 de km a fost realizata! “De vina” sunt mai multi cercetatori elvetieni de la Universitatea din Geneva care, in laboratorul profesorului Nicolas Gisin, au aruncat in aer vechiul record de 6 km, stabilit in urma cu 10 ani de aceeasi echipa.

Chiar daca deocamdata nu permite un transfer intre obiecte sau intre fiinte umane, oamenii de stiinta ne dau de inteles ca teleportarea cuantica poate conduce in viitor la descoperirea unor aplicatii revolutionare in domeniul telecomunicatiilor si al criptarii informatice pe internet. Astfel, cu ajutorul acestor aplicatii, se va putea garanta fapul ca o informatie transmisa de la un emitent catre un receptor poate ajunge la destinatie fara a fi interceptata.

Dar in ce a constat experimentul cercetatorilor elvetieni?

Ei au captat doi fotoni provenind din aceeaşi sursă. Unul a fost propulsat de-a lungul unei fibre optice, iar cel de-al doilea a fost trimis într-un dispozitiv special de stocare a informaţiei fotonice, ca un fel de cristal. Primul foton, aflat în fibra optică, la 25 de km de fratele lui geaman, a fost apoi strapuns de un al treilea foton. Astfel, fizicienii elvetieni au constatat că informaţia conţinută în acest al treilea foton a reuşit să ajungă în acel cristal, fără ca cei doi fotoni gemeni să se întâlnească în mod direct.

Se pare ca nu mai este chiar asa de mult pana cand vom avea ca stire a zilei prima teleportare a unei fiinte umane, iar scenariile SF vor deveni povesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *