Astazi romanii sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici

Astazi romanii sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici

Sfintii 40 de Mucenici este o sarbatoare crestina, cu vechi traditii in Romania. Se spune ca zilele Babelor, capricioase si schimbatoare lasa locul zilelor Mosilor, care devin din ce in ce mai calde, mai primavaratice.

Obiceiuri legate de sarbatoarea Sfintilor Mucenici

Astazi trebuie alungat gerul, cum spune traditia, lovind pamantul cu bete sau rostind descantece, pentru ca frigul sa dispara si vremea calda sa iasa la suprafata.
Se spune, de asemenea, ca astazi nu se face treaba in casa, nici in curte, se lasa ouale in cuibar si nu se arunca gunoiul din casa. In Oltenia exista si obiceiul afumarii casei, ceea ar alunga, in traditia populara, animalele salbatice. O alta superstitie este cea ca vremea de Paste va fi la fel ca vremea de astazi. La noi, la romani, obiceiul este ca barbatii sa inchine astazi 40 de pahare cu vin.

Geto-dacii credeau insa in 44 de mucenici, numarul zilelor dintre 9 martie si 23 aprilie, credinta care se pastreaza si astazi in multe zone ale tarii.

Se stie ca cei 40 de mucenici erau soldati crestini in slujba lui Licinius, un imparat roman pagan. Datorita credintei lor in Christos, au fost schingiuti si ucisi, devenind martiri.

 

Sfintii 40 de mucenici

Exista insa si alte obiceiuri, la tara, unde se sarbatoreste noul an agricol, prin scoaterea plugului la arat. Fierul plugului este trecut prin foc de catre fierarul satului, pentru a fi purificat si apoi era scos in fata casei, in mod festiv, in timp ce plugarii vorbeau intre ei despre cum isi vor imparti sarcinile lor de agricultori.

Astazi este si ziua de nume a tuturor celor care nu au nume de sfant, iar gospodinele pregatesc mucenicii din aluat, in forma de opt, care sunt sfintiti in biserica si apoi consumati in familie. Forma lor se presupune ca inseamna un dublu 4, adica un opt, rasucit si copt din aluat cu miere.

mucenici

O zi care, pe langa toate traditiile ei, aduce primavara in sufletele noastre, chemand belsugul asupra noastra si a familiilor noastre, intr-un bun obicei crestin stravechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *