Romania, oferita Rusiei in 1944 (pagini de istorie)

Romania, oferita Rusiei in 1944 (pagini de istorie)

In octombrie 1944, Churchill (primul ministru al Marii Britanii) si Stalin (conducatorul Uniunii Sovietice) s-au intalnit la Moscova pentru discutii legate de zonele de influenta pe care celel doua puteri aveau sa si le atribuie dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Statele aflate in discutie erau Ungaria, Romania, Iugoslavia, Bulgaria si Grecia. Strategia lui Churchill viza insa pe scoaterea Greciei de sub influenta sovietica, astfel ca interesul Marii Britanii era de 90% fata de Grecia si doar de 10% fata de Romania. Interesant este faptul ca pe atunci Grecia avea o puternica structura de conducere comunista, ceea ce nu se intampla in Romania, unde la conducere se aflau regele si partidele istorice. In fapt. procentul de comunisti din cele doua tari era exact invers: 90% in Grecia si 10% in Romania. Dar, asa a fost soarta…

Astfel, Romania avea sa intre pentru multi ani incepand de atunci (pana la Revolutia din 1989) sub sfera de influenta a Uniunii Sovietice. In toti acei ani romanii au crezut insa in vorbele “vin americanii”, soptite pe la colturi, in speranta ca Statele Unite ale Americii nu vor lasa Romania sub “cizma sovietica”. 

Poate ca intrarea Romaniei in NATO (in 2004) si in Uniunea Europeana (in 2007) au fost raspunsurile tarzii ale Occidentului fata de asteptarile indelungi ale poporului roman. Cat de tarzii?… Nu stim inca. Doar voi o veti afla. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *