Robotii incep sa semene cu noi

Robotii incep sa semene cu noi

Dragostea japonezilor pentru roboti este bine-cunoscuta. Japonia, care numara 127 de milioane de oameni, are in prezent peste un sfert de milion de muncitori roboți, mai mult decât orice altă țară din lume si este de asteptat ca numarul sa creasca de patru ori în următorii 15 ani. Până în prezent, cei mai multi dintre roboți au fost construiti pentru sectorul industrial și, prin urmare, nu seamana cu oamenii. Dar dacă oamenii de stiinta isi vor continua cercetarile, zilele in care ne vom intalni cu androizii- roboți care arată și se comportă ca oamenii – nu sunt prea departe.

Predecesor în această cursă este profesorul Hiroshi Ishiguro, care a petrecut peste 20 de ani încercand să construiască mașini care sa semene cu oamenii. De-a lungul anilor, specialistul in robotica al Universitatii din Osaka a lansat numeroase prototipuri. Cu toate acestea, ultima sa expozitie “Android: aspectul uman”, care s-a deschis la Muzeul National al Stiintei Viitorului si Inovatiei, din Tokyo a emergente la știință și inovare (Miraikan), a creat ceva agitatie, atat la nivel national cat și internațional.

roboti

Echipa de roboți cuprinde două femei frumoase – adultul Otonaroid (Otona înseamnă adult în japoneză) și minorul Kodomoroid (Kodomo înseamnă copil în japoneză). Ambele au cate un scop precis: Otonaroid va acționa ca robot comunicator al muzeului pe toată durata expoziției. Atribuțiile sale includ conversații unu-la-unu cu vizitatorii. Kodomoroid, care este considerata a fi primul robot din lume prezentatoare de știri, poate recita cu pricepere cele mai recente noutati.

(sursa:dogonews.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *