Revolutia din Decembrie 1989 din Romania (I)

Revolutia din Decembrie 1989 din Romania (I)

 

Acum 30 de ani, in decembrie 1989, in Romania a avut loc o Revolutie. Ea a dus la prabusirea regimului comunist din Romania si la caderea presedintelui Ceausescu. Protestele impotriva dictaturii lui Ceausescu si a clicii sale de asa-zisi comunisti (in fond, niste nomenclaturisti care doar profitau de pozitiile lor din fostul Partid Comunist, jucandu-i in struna dictatorului) au pornit la Timisoara pe ziua de 16 decembrie.
Televiziunea Romana, care la acea data transmitea doar cateva ore pe zi, a denaturat faptele povestind, la ordinul celor “de sus”, ca la Timisoara sunt ceva miscari de strada, provocate de “agenturili straine”, in exprimarea agramata a lui Ceausescu. In zilele urmatoare, “Radio Europa Libera”, postul din Germania – interzis, dar ascultat de milioane de romani, ca si celalalt post clandestin , “Vocea Americii”, transmiteau deja despre oameni impuscati, despre faptul ca armata deschisese focul asupra manifestantilor care strigau “Jos comunismul”, “Jos Ceausescu”.

Revolutia din Decembrie 1989 a inceput la Timisoara

Iata, pe scurt, cum s-au desfasurat lucrurile: Protestul de la Timisoara s-a declansat pe 16 decembrie, ca o reactie la incercarea autoritatilor de a-l muta pe pastorul reformat Laszlo Tokes din apartamentul in care locuia. Patorul Tokes criticase, cu ceva timp inainte, regimul comunist din Romania, in mass media internationala. Astfel, in jurul casei pastorului s-au adunat, incet-incet, sute de timisoreni veniti acolo pentru a-l proteja pe Tokes. Dar, cauza initiala pentru care venisera acolo s-a estompat si oamenii au inceput sa strige sloganuri anticomuniste.
Miscarea s-a extins foarte mult, determinand fortele de Militie si Securitate sa intervina cu gaze lacrimogene si furtune de apa.
A doua zi, protestatarii au patruns in sediul Comitetului Judetean de Partid si au azvarlit pe fereastra asa-zisele lucrari ale lui Ceausescu si alte obiecte ce simbolizau epoca comunista. Ceausescu ordona folosirea fortei pentru inabusirea revoltei astfel ca armata intervine si in tot orasul incep sa se auda focuri de arma. Pe strazile Timisoarei se duc adevarate lupte de strada, cu victime, masini in flacari si tot felul de vehicule militare trimise la fata locului. In zilele urmatoare, tot centrul Timisoarei este pazit de armata si de oameni ai Securitatii.
Pe 20 decembrie insa, muncitorii din uzinele timisorene, impreuna cu multi alti locuitori ai orasului ocupa Piata Operei (astazi, Piata Victoriei) strigand printre altele “Nu va fie frica, Ceausescu pica!”. Multi militari se alatura, pana seara, protestatarilor si Timisoara este declarat oras liber.
Exemplul Timisoarei este urmat, in zilele urmatoare, de alte orase importate ale Romaniei. Miscari anticomuniste si anti-ceausiste incep in Arad, oras care se solidarizeaza cu Timisoara.
La Bucuresti, Revolutia se declanseaza pe ziua de 21 decembrie, in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman, astazi Piata Revolutiei. Despre acestea insa, in urmatorul articol dedicat Revolutiei din Decembrie1989, din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *