Revolutia din Decembrie 1989 din Romania (II)

Revolutia din Decembrie 1989 din Romania (II)

 

(…)

La Bucuresti, Revolutia s-a declansat in ziua de 21 decembrie, in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman, astazi Piata Revolutiei. In replica la evenimentele de la Timisoara, Ceausescu a comandat o mare adunare populara, pe 21 Decembrie, in care si-ar fi dorit ca “oamenii muncii” sa-si exprime, din nou, “netarmurita lor dragoste si atasament” fata de conducerea de partid si de stat, adica fata de el.

Nicolae Ceausescu a incearcat sa-i minta din nou pe romani

Din balconul CC-ului, Nicolae Ceausescu, insotit ca de obicei de Elena Ceausescu si de mai-marii din PCR, a inceput sa vorbeasca multimii, asa cum obisnuia, despre marile realizari ale socialismului din Romania, acelasi discurs cu care ii adusese la exasperare pe romani, atatia ani la rand.
Dar lucrurile au inceput sa se precipite… Din piata, unde se aflau mii de oameni adusi impotriva vointei lor sa aplaude cuplul prezidential, au inceput sa se auda, intai mai incet, apoi mai tare scandari impotriva regimului ceausist. Panicat, Ceausescu a inceput sa promita mariri de salarii, mariri de pensii, dupa care a intrat inapoi in cladirea CC-ului.
Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa arunce pancartele cu lozinci, steagurile cu care venisera la miting si au parasit zona, grupandu-se pe strazile laterale si strigand “Jos dictatorul!” “Moarte criminalului!”.

Primii morti au fost la Universitate

Si Bucurestiul a devenit un oras in care se protesta, in care din ce mai multi cetateni ieseau pe strazi si construiau baricade impotriva fortelor de ordine – Militia, armata si Securitatea. Ciocnirile au inceput la Universitate, unde au fost trimise vehicule ale armatei. Spre miezul noptii, fortele de ordine au inceput sa traga in manifestanti si sa aresteze multi dintre ei.
Au murit oameni, romani care iesisera in strada pentru a darama regimul comunist dictatorial al lui Ceausescu. Acei oameni sunt Eroii Revolutiei din Decembrie 1989, eroi care au incercat sa tina piept tancurilor, TAB-urilor, unitatilor Antitero si Securitatii. Piata Universitatii a fost scaldata in sange in acea noapte de 21-22 Decembrie.
A doua zi, pe 22 Decembrie, mii de muncitori din uzinele bucurestene au pornit spre centrul orasului. Sub presiunea lor, armata a fraternizat cu demonstrantii. In jurul orei 11,00, in fata Comitetului Central se adunasera peste 100.000 de protestatari. Ceausescu, ramas fara sprijin, decide sa fuga cu un elicopter, de pe acoperisului CC-ului. In acel moment, Romania scapa de dictatura. In jurul orei 12.30, Televiziunea Romana a fost ocupata de manifestanti, si a inceput sa transmita mesajele revolutionarilor, anuntand tarii intregi fuga dictatorului.
In urmatoarele zile, Bucurestiul arata ca un oras in razboi, cu mii de oameni pe strazi, sarbatorind victoria, dar si cu cetateni impuscati de putinii membrii ai fortelor de ordine si diversiune ramasi loiali lui Ceausescu.
Sotii Ceausescu au fost prinsi si executati la Targoviste, pe 25 decembrie, iar acei “teroristi”, asa cum fusesera numiti cei care trageau, cu sange rece, in romanii nevinovati, au cedat definitiv.

Revolutia din Decembrie 1989 din Romania a adus schimbarea de care aveam nevoie

Romania incepea astfel un nou capitol al istoriei sale – intoarcerea la Democratie. Traim astazi intr-un regim politic european, democratic si acest lucru se intampla datorita celor care si-au dat viata la Timisoara si la Bucuresti, in zilele Revolutiei din Decembrie 1989. Dumnezeu sa-i odihneasca!

Sorin Alexandru Sontea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *