Renii… ajutoarele lui Mos Craciun

Renii… ajutoarele lui Mos Craciun

 

Cunoscut in America de Nord sub numele de caribu (dar poate stiati asta din cartile lui Karl May – Winnetou sau ale lui James Fenimore Cooper – Ultimul Mohican), renul este o specie de cerb extrem de carismatica si rezistenta, ce populeaza mai ales zonele nordice ale planetei. Se adapteaza foarte bine la temperaturile scazute din zonele inghetate.

Culoarea blanii lui, ce are o textura speciala, lanoasa, poate varia de la negru pana la un alb curat, dar este de obicei gri-maronie pe corp si mai deschisa pe burta si pe picioare.

 

reindeer2

 

Un mijloc special de adaptare la viata din Nord il reprezinta copitele lui mari, plate, care il protejeaza de frig iarna si ii dau o mare stabilitate vara. Primavara si toamna copitele renilor se intaresc si capata muchii ascutite, ceea le este de mare ajutor iarna, cand isi croiesc drum prin zapada si gheata, in cautarea hranei.

O alta trasatura caracteristica renilor o consituie coarnele lor lungi, curbate ce se renegereaza in fiecare an si nu seamana de la un animal la altul. In general insa sunt intoarse inapoi si apoi inainte dinspre frunte, cu o portiune care seamana cu o lopata. Si femelele de ren au coarne, desi ele le au mai mai mici si mai ascutite decat ale masculilor.

 

ren 1

Asadar, ati facut cunostinta cu minunatii prieteni ai Mosului, cei care an de an il insotesc in lungul sau periplu pentru a imparti cadouri tuturor copiilor din toata lumea. Desigur, celor cuminti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *