Relatia dintre profesori si elevi

Relatia dintre profesori si elevi

Salut, pushtime!
De data aceasta am de gand sa dezvolt un subiect putin mai delicat si care a creat adeseori controverse: relatia dintre profesori si elevi.
Care e de fapt problema aici? A cui e vina? A elevilor care nu vor sa invete sau a profesorilor care nu stiu sa predea? Din punctul meu de vedere, vina este impartita: nu te poti astepta sa intelegi materia unui profesor daca nu te straduiesti deloc, si nu te poti astepta ca un elev sa inteleaga materia ta daca tu nu ai pic de talent pedagogic.
Da! Exista si profesori faini. Exista si am destule exemple chiar din scoala mea. Exista profesori care isi doresc sa te invete ceva, profesori care pun suflet, profesori care nu sunt rigizi si care tin la elevii lor, profesori care isi iau din timpul lor liber doar pentru a te medita pe tine. Profesori care merita ca, in dreptul lor, acest titlu sa fie scris cu litera mare.
Si exista deasemenea si elevi care invata. Elevi care chiar vor sa faca ceva frumos in viata, care chiar vor sa schimbe in bine lumea in care traim, elevi care isi dau silinta. Elevi care invata/au invatat ceva de la fiecare profesor in parte, indiferent de felul in care acesta si-a predat materia.
Daca unui profesor ii place ceea ce face, nu conteaza ca exista doi, trei elevi care nu ii iau in serios ora, ci conteaza ca exista patru, cinci elevi pe care ii intereseaza ceea ce el spune.
Daca un elev vrea sa invete, nu conteaza felul in care profesorul preda, conteaza interesul pe care si-l da elevul.
Daca profesoara de romana iti da un comentariu de zece pagini nu inseamna ca te exploateaza, daca profesoara de matematica iti pune un trei nu inseamna ca te uraste. Nu inseamna ca acesti profesori nu isi iubesc elevii.
Am avut placerea de a avea, timp de aproape trei ani, un profesor pe care toti (sau cel putin clasa mea) l-am iubit foarte mult. Ne era profesor de sport si era foarte apropiat de noi toti. Ne incuraja mereu inainte de tot felul de teste sau examene, lucru care conta mult pentru noi. Am simtit ca ne iubeste si l-am iubit la randul nostru.
Deci da, exista inca acei profesori care fac mai mult pentru elevii lor decat ceea ce presupune strict meseria asta.
Am vorbit de profesori, dar noi? Suntem noi nedreptatiti ca elevi? Poate suntem. Poate ni se pun cateodata note pe care nu le meritam, poate ca suntem si noi jigniti cateodata. Dar apararea noastra cui ii revine? Noua? Ce putem face noi? Sa ne impunem? Cum?
Ni se spune “generatia care nu stie ce inseamna sa inveti” sau “generatia smartphone”. Da. Noi suntem “generatia smartphone”, noi suntem cei care nu mai accepta sa li se bage pe gat lucruri care nu le vor folosi neaparat in viata, noi suntem cei care au evoluat si care continua sa evolueze, noi suntem cei care vor “schimbarea”, noi suntem viitorul.
Dragi elevi,nu va lasati doborati de cei ce nu va vad adevarata valoare!
Dragi profesori care va dati silinta, nu va lasati inselati de aparente! Noi cei care vrem sa schimbam ceva in lumea asta suntem mai multi decat va puteti imagina. Si, cu ajutorul vostru, vom fi tot mai multi in fiecare zi.
Daca am invatat ceva in opt ani de scoala, am invatat ca nimeni nu e bun la toate, ca nimeni nu e perfect, ca nu poti sa fii un bun scriitor si un matematician de exceptie, sau un istoric foarte bun la fizica. Suntem diferiti, domnilor profesori! Si se intampla sa avem pareri diferite fata de ceea ce ne invata o anumita materie. Asta nu inseamna ca nu ne intereseaza
In opt de ani de scoala am cunoscut oameni si am descoperit peersonalitati diferite, in opt ani de scoala am invatat…sa stiu de ce sunt in stare.
Invatati,dragi colegi! Invatati si aratati-le celor care nu au crezut in voi de ce sunteti in stare!
Dati-va silinta, dragi profesori, fiti toleranti si deveniti ceva imposibil de criticat.

Pentru ca schimbarea vine din noi…

Patricia Iota

3 comments on «Relatia dintre profesori si elevi»

 1. Ce says:

  ”Daca un elev vrea sa invete, nu conteaza felul in care profesorul preda”

  Aceleasi clisee de fiecare data. Fratilor, conteaza profesorul. Voi ati facut macar alea 10 clase obligatorii ca sa stiti ca e nevoie de un profesor bun ca sa ii invatati materia? Daca pe profesor il doare unde soarele nu bate de materia lui si o face in bataie de joc, NORMAL ca nu o sa inteleaga nimeni nimic din ce preda.
  Oameni buni, ce naiba?

  1. Patricia Ioța says:

   Scuză-mă, dar dacă pe tine te interesează materia respectivă, oare chiar contează ca pe profesor nu?
   De exemplu, ai la română un profesor pe care nu îl interesează dacă voi pricepeți ceva sau nu. Dar ție îți place materia lui. Lucrezi suplimentar, te chinui să înțelegi, devii propriul tău profesor. La asta m-am referit. Că tu depinzi de tine.

  2. Erick Szelitzky says:

   Sincer, ca elev la randul meu, si momentan inca elev, clasa a 11-a, n-am nimic de ascuns, nici numele, nici clasa, nici emai-lul, va dau si adresa daca-i nevoie. Eu nu sunt un mare fan al scolii , si nu din cauza profesorilor, si nici a materiei predate, ci pentru ca vreau sa devin cantaret, talent am , dar n-am deloc pregatire, fiindca n-am avut in viata mea vreo concordanta cu muzica in afara internetului si ce mai cantam eu cand eram singur acasa, am pus piciorul in prag pana la urma si incep a-mi antrena vocea. Sa revenim la subiect, daca chiar esti interesat de un anumit subiect, sa iti aduci aminte ca profesorul e acolo SA TE AJUTE , nu sa te invete el, cu toate ca asta se crede. Stiu oameni care fac singuri acasa ce ar trebui sa se faca la scoala si sunt in stare sa invete la materiile care le sunt placute, si sunt unii care n-au nici una placuta. Ce mai atrage cel mai mult este fizica, unde avem un profesor foarte fain, un om excelent care si-ar da si sufletul pentru noi, dar asta nu-i important, voiam doar sa-ti spun, ca daca in viata iti place ceva, il poti face si fara ajutorul profesorilor, deci sa nu te mai aud ca zici “NORMAL ca nu o sa intealeaga nimeni nimic din ce preda” , in primu’ rand, cui ii pasa ce preda profesorul? Crezi ca-mi pasa ce zice el? Am carte, stiu programa de bac, am 10000 de variante de bac pe net, tre’ sa treci cu 5 clasa, nu cu 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *