Regina Elisabeta a II-a implineste astazi 90 de ani

Regina Elisabeta a II-a implineste astazi 90 de ani

Pe 9 septembrie 2015, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord devenea monarhul cu cei mai multi ani de domnie din istoria Marii Britanii. Regina Elisabeta a II-a (Elisabeth Alexandra Mary de Windsor) s-a nascut pe 21 aprilie 1926, la Londra, fiind primul copil al Printului Albert, Duce de York si al Ducesei de York. Albert a devenit mai tarziu rege, sub numele de George a VI-lea.

La varsta de 21 de ani, aflata intr-o vizita in Africa de Sud, Elisabeta a facut, la radio, una dintre cele mai cunoscute declaratii ale sale: “In fata voastra, declar ca intreaga mea viata, mai scurta sau mai lunga, asa cum va fi, voi fi in slujba voastra si in slujba commonwealth-ului imperial caruia ii apartinem cu totii“.

In anul 1947 s-a casatorit cu Printul Filip, care este duce de Edinburg, iar in anul 2007 cuplul regal a sarbatorit 60 de ani de casatorie, un alt record- cea mai lunga casnicie a unui monarh britanic.

Elisabeta a II-a a fost incoronata ca in mod oficial ca regina pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, dupa ce devenise insa, din 1952 suverana a Marii Britanii, dupa moartea tatalui ei, Regele George al VI-lea. Prim-ministru al Marii Britanii era, in acea vreme, Churchill, primul dintre ce 12 pe care i-a avut de-alungul domniei sale. 

Este interesant de stiut ca Elisabeta a II-a este regina a nu mai putin de saisprezece state suverane din cadrul Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Jamaica, Bahamas, Barbados, Barbuda, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfantul Vicentiu, Sfanta Lucia si Grenadine, Antigua, Belize, Sfantul Kitts si Nevis.

(foto: ibtimes.co.uk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *