Puiu Mihai: Pushtimea si… leadership-ul

Puiu Mihai: Pushtimea si… leadership-ul

Copilul, aceasta minune care ne bucura viata, oricum ar fi ea, este investit de noi cu multa asteptare si, adesea, fara sa devenim constienti, dorim sa reprezinte un substitut ideal, mult mai reusit decat ceea ce am fost noi. 

Astfel, un intreg ritual, de-acum universal, incurajaza credinta timpurie ca, plecand de la cele mai mici semne, indicii corporale ale noului nascut, putem prevedea  marile  performante si rolurile sale sociale, de mai tarziu… Se vede treaba ca toti dispunem de acele capacitati mentale prin care intuim ca micutul va ajunge un mare profesor, un distins avocat, un medic genial, un viitor lider!

Ne batem capul cu tot felul de carti educationale, parcurgem blog-uri, intram pe forum, ne punem la curent cu teoriile mai noi, partizane ale unor pozitii, cu diverse sfaturi si retete didactice, principii pedagogice, adesea greu de inteles. Intrebarea pe care ne-o punem este… daca leadership-ul poate fi invatat.

Putem sa initiem un training special pentru copii, astfel incat, chiar daca nu am identificat setul de calitati si aptitudini specifice in plan psihovocational, macar sa ne asiguram ca punem bazele unui copil robust, puternic, capabil sa ia viata in piept cand va fi cazul. Putem urma un training de leadership la varste mai timpurii, incepand de la 5-6 ani!

Care sunt princiipiile educationale ale unui astfel de demers? Primul raspuns este acela legat de scenariu. Viata este o competitie si noi toti participam, cu voie sau fara voie, la acest concurs. Talentul sau deprinderea?… in timp trebuie sa ne echipam cu aceste instrumentele necesare, inca de la varsta frageda.

Modelul este unul de tip educativ si cuprinde cativa pasi esentiali. Sa sprijinim si sa insuflam copiilor nostril curajul si capacitatea de initiative, de a raspunde noilor provocari, lucrurilor mai putin familiare. Adaptarea la imprejurari mai putin predictibile are loc cu success daca trainingul educativ cotidian a cuprins invatarea unei deprinderi esentiale si anume aceea ca numai incercand, riscand, fara teama de esec, poti avea mari sanse de succes, poti obtine ceea ce ai dorit.

Iesirea unei pasari din cuib si initierea ei in zbor are loc fara teama de cadere. Psihologii numesc aceasta reactie iesirea din “zona de confort”. Aparent lucrurile sunt simple, dar instinctele noastre au obiectivele stabilite. Pentru dezvoltarea calitatilor de leadership ale copilului, este necesar sa incurajam depasirea instinctului de protectie si siguranta.

Exercitiile de baza sunt cele care pornesc de la starnirea curiozitatii, initierea unor proiecte personale duse pana la capat, cultivarea rabdarii de a desfasura un program, descoperirea prin efort personal ca obstacolele pot fi depasite si mai cu seama, obisnuinta cu esecul, cu faptul ca nu putem obtine un succes fara munca si daruire. La capatul oricarui tunel putem pune noi o lumina, depinde… numai de noi! De fapt, de voi!

 

Puiu Mihai

Puiu Mihai, Profesor Universitar titular la Universitatea Titu Maiorescu, Doctor in Psihologie si autor al unor lucrari de referinta in domeniul leadership-ului, comunicarii si al smart-managementului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *