Primii marinari ai Marii Negre…

Primii marinari ai Marii Negre…

Ancore masive de piatra, vechi de 3.500 de ani, au fost descoperite pe fundul Marii Negre lânga orasul bulgar Sozopol. Directorul Muzeului National de Istorie al Bulgariei, dr. Ivan Hrisov, a condus expeditia care a facut descoperirea la vest de insula Julitta. 

Ancorele de piatra, care cântaresc 200 de kilograme, sunt frumos ornamentate si au doua gauri, una pentru funie si cealalta pentru un bat de lemn. Ancorele antice erau folosite de nave ce cântareau 150-200 de tone si care transportau cereale, dar si peste, lemn sau metale din zona de coasta a Bulgariei de astazi. Forma ancorelor sugereaza ca ar fi fost folosite de marinarii fenicieni între secolele XII – XIII î.Hr. Aceasta înseamna ca primii marinari din Marea Neagra nu au fost grecii.

Expertii cred ca ancorele ar putea dezvalui adevaratul motiv pentru care a început Razboiul Troian – troienii controlau la vremea aceea Dardanelele si comertul pe mare din zona, lucru care i-a nemultumit pe greci. Descoperirea a facut ca orasul bulgar sa devina o adevarata atractie turistica.

(sursa: bzi.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *