Prima zi de Martisor

Prima zi de Martisor

Cu aroma de primavara in jurul nostru, am intrat in luna martie, sau… Martisor, cum se chema in traditia populara.

Snururile alb-rosii cu care ne zambeste strada si care impodobesc piepturile fetelor ne aduc soarele in suflet. De ce alb-rosii? Pentru ca aceste culori au reprezentat din cele mai vechi timpuri o un fel de uniune a paradoxurilor: caldura-frig, iarna-vara, lumina-intuneric. Iar snurul este un semn de noroc. El se leaga de un pom sau de o floare pentru a vesti primavara.

Cosbuc spunea, atat de frumos, ca scopul martisorului este “sa-ti apropii soarele”.

Prima zi de Martisor

Cu aroma de primavara, cu ochii spre cerul senin pe care soarele l-a cucerit deja, intram in primavara. Intram intr-un anotimp care ar trebui sa ne redea energiile ce-au “hibernat” pe parcursul zilelor reci, pofta de viata si bucuria pomilor infloriti, gandul la iesit afara, la plimbari, la reintoarcerea in dulapuri a hainelor groase, la verde, mult verde si alb, mult alb. Si desigur, la rosul vesel care impodobeste martisorul si care… fereste de deochi!

A-propos, la daci anul incepea la 1 martie, iar ei considerau doar doua anotimpuri: vara si iarna.

Tudor Arghezi, marele nostru poet, i-a pus numele de “Martisor” casei sale din Bucuresti, rugand edilii ca atunci cand se va fi terminat si strada pe care se afla, sa-i puna acelasi nume. Ceea ce s-a si intamplat. Era vorba acolo, in acea mahala pe vremea aceea, de nostalgia fata de locurile unde cei mai multi dintre vecinii sai se nascusera, nostalgie ce ii facea sa atarne snururi alb-rosii la casele lor, chemand astfel bunastarea. Sa-l ascultam si sa o chemam si noi, acum de 1 martie!

Prima zi de Martisor

Cu primavara in suflet, intram in luna martie, in Martisor… Si prin intermediul randurilor noastre, dorim sa va daruim si voua, prietenii PUSHtimea, urarea noastra de “Primavara frumoasa!” Impreuna, ca si pana acum, ca si de acum inainte, ii vom “molipsi” pe toti cu tineretea si pofta noastra de viata!

PUSHtimea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *